Ez eldőlt: hónapokon belül elzárják az orosz gázcsapot, mi lesz így a magyar családokkal?

Pénzcentrum2023. október 30. 09:50

A Naftohaz ukrán állami gázvállalat szerződése 2024-ben jár le, és ezután nem kívánja tovább folytatni az orosz gáz Európába irányuló tranzitját, erről beszélt Olekszij Csernisov, a vállalat igazgatótanácsának elnöke az ukrán Szabadság Rádiónak adott interjújában- szúrta ki a Népszava. 

A Naftohaz vezetője kifejtette, hogy  a leállás fő oka, hogy Oroszország nem teljesíti maradéktalanul a szerződésben foglaltakat. A Gazprom orosz gázvállalat a szerződésben foglaltak ellenére nem fizet a jelenleg orosz megszállás alatti területen lévő Szohranyivka gázmérő állomáson keresztüli szállításért, ezért a Naftohaz nem jut elegendő pénzügyi forrás a tranzitköltségek fedezésére. Azonban Csernisov azt is hozzátette, hogy Ukrajna mindezek ellenére azért teljíesíti mégis a gáz tranzitját, mert nem szeretnék cserben hagyni az európai országokat így a tél közeledtével. 

"Most még nem foszthatjuk meg az Európai Unió egyes országait, amelyek egyébként partnereink, attól, hogy gázt kapjanak és felkészüljenek a télre" - mondta Csernisov. A háború kitörése óta az Európai Unió elkezdett leválni az orosz gázról, ma már a földgázszükséglet korábbi 40%-os fedezése helyett mindösszesen 9% történik orosz gázból. Ebben agyarország kivétel,az Orbán-kormány deklaráltan nem akar leválni az orosz energiahordozókról. Magyarországra eddig idén eddig 4,8 milliárd köbméter földgáz érkezett Oroszországból, döntően a Török Áramlaton keresztül. 

 

Címkék:
gáz, unió, magyarország, ukrán, orosz, állami, orbán kormány,