Fontos döntés előtt az MNB: újabb szigorú üzenetet küldhet Matolcsy?

Pénzcentrum2023. október 24. 08:43

Vélhetően lassít a kamatcsökkentési tempón az MNB, legalábbis az elemzők szerint. A monetáris tanács immáron a jegybanki alapkamat mértékéről határoz kedden. A szakértők legfeljebb 50 bázispontos csökkentést várnak, de ez attól is függ, milyen üzenetet akar küldeni a piacnak a jegybank.

Szinte biztosan lassít a kamatcsökkentés eddigi tempóján az MNB, a monetáris tanács kedden tart kamatdöntő ülést, amelyen immár a jegybanki alapkamat mértéke kerülhet terítékre - egészen szeptemberig ugyanis az egynapos betéti eszköz kamatszintje volt az irányadó, ám a múlt hónapban ez összeért az alapkamatéval, 13 százalékon.

Perdöntő, hogy mennyire akar szigorú üzetet küldeni a jegybank a piacnak - mondta a vg.hu-nak Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezetője, aki szerint az MNB hangsúlyosan pozitív tartományban szeretné tartani a reálkamatot a következő időszakban. Hozzátette, ha a jegybank nagyon szigorúnak akar látszani, akkor nem változtat a kamaton, ha csak kicsit, akkor pedig 25 bázisponttal mérsékli - a szakember maximum 50 bázispontos csökkenést tart valószínűnek. Év végére 11-11,5 százalék környékére várja az alapkamatot. Kifejtette, ameddig Fed és az EKB nem kezd lazítani, addig a magyar monetáris politika mozgástere is szűkös, hiszen a piac elvár egy jelentősebb kamatprémiumot. Márpedig a Fed még a kamatemelési ciklusát sem zárta le.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője kijelentette, a korábbi, 100 bázispontos kamatcsökkentési ütemet nem fogja tartani az MNB, inkább 50 bázispontos ütemre vált. Ő is a nagy jegybankok kamatpolitikáját emelte ki, de a földgáz világpiaci ára, a forintárfolyam is döntő tényező lehet, emellett a nemzetközi befektetői hangulat sem a legfényesebb. Hozzátette fontos tényező lehet az izraeli háború is, amely ha eszkalálódik, a magyar inflációra is hatással lehet.

Címlapkép: Hegedüs Róbert, MTI/MTVA

Címkék:
mnb, alapkamat, jegybank, gazdaság, jegybanki alapkamat, kamatcsökkentés, fed, mnb kamatdöntés,