Nagy pofonba szaladt bele Orbán Viktor legfőbb szövetségese: szinte biztos a kormányváltás Lengyelországban

Pénzcentrum2023. október 17. 08:28

Ugyan megnyerte a lengyelországi választásokat Jaroslaw Kaczynsk pártja, de ez kevés lehet a kormányalakításhoz. A végeredményhez közeli állapotok szerint a Donald Tusk vezette ellenzék koalíciós kormányt alakíthat Lengyelországban, kényelmes parlamenti többséggel.

99,87 százalékon áll a vasárnapi lengyelországi választás eredményeinek feldolgozottsága, így már nagyjából biztos eredményekről beszélhetünk. Mint arról a TVN24 lengyel hírcsatorna beszámolt, a Jaroslaw Kaczynsk által vezetett és eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) ugyan megnyerte a választásokat, de a Donald Tusk által irányított ellenzéki összefogásnak van esélye a kormányalakításra.

A 99,87 százalékos feldolgozottság szerint a parlamentbe jutó pártok a következő eredményt érték el:

  • Jog és Igazságosság (PiS): 35,44 százalék, azaz 196 mandátum
  • Polgári Koalíció (KO): 30,65 százalék, azaz 158 mandátum
  • Harmadik Út: 14,41 százalék, azaz 61 mandátum
  • Baloldal: 8,59 százalék, azaz 30 mandátum
  • Konföderáció: 7,15 százalék, azaz 15 mandátum.

A 460 tagú lengyel képviselőházban 231 székre van szükség a többséghez, erre az egymással összefogó három ellenzéki pártnak, a Polgári Koalíciónak, a Harmadik útnak és a Baloldalnak van esélye, előzetes számítások szerint összesen 255 parlamenti székük lehet. A magyar kormányzattal is jó kapcsolatot ápoló PiS-nek még a Konföderációval közösen sem lenne meg a többsége. A szenátusban még ennél is nagyobb vereséget szenvedett a PiS, a 100 fős parlamenti felsőházba csak 34 képviselőjük jutott be, az ellenzéki pártok összesen 65 képviselőt küldhetnek - írja a Portfolio.

Az eredmények szerint nagyjából biztosra vehető a kormányváltás Lengyelországban, viszont a szokásjog szerint Andrzej Duda köztársasági elnök várhatóan a győztes párt miniszterelnök-jelöltjét kéri fel elsőként a kormányalakításra. Ez a PiS-nek nem fog sikerülni, így a procedúra elhúzódhat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Címlapkép: Radek Pietruszka, MTI/MTVA

Címkék:
országgyűlési választások, gazdaság, szavazás, országgyűlés, választás, lengyelország, parlamenti választások, kormányváltás,