Itt a bejelentés: fontos járadékot csökkenthetnek Magyarországon

Pénzcentrum2023. október 17. 17:01

A Mol hatósági szerződést kötött a Magyar Állammal a magyarországi kitermeléséről, amelynek teljesülése esetén szeptember 1-ig visszamenőlegesen csökkenhet a vállalatra vonatkozó bányajáradék.

Az extraprofit adókról szóló kormányrendelet alapján a Mol hatósági szerződést kötött a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága által képviselt Magyar Állammal – derül ki a Budapesti Értéktőzsde oldalán megjelent közleményből. A szerződés a Mol számára öt eszközkategóriára vonatkozóan határozza meg a magyarországi szénhidrogén-kitermelés minimális szintjét 2023-ra és 2024-re.

Amíg a Mol ezeket a minimumszinteket teljesíti, a tényleges bányajáradék terhei a rendeletben foglaltaknak megfelelően, visszamenőleg, 2023 szeptember 1-től csökkennek.

A szerződés aláírásával a Mol által Magyarországon fizetendő extra bányajáradék várhatóan legfeljebb 400-450 milllió dollárral csökken a 2023 szeptembere és 2024 decembere közötti 16 hónapban.

A bányajáradékkal kapcsolatban júliusban változott a hazai szabályozás, amikor egy rendelet kimondta, hogy ezután a kőolajtermék-előállító szereplőknek az extraprofit adókat önadózás útján kell megállapítaniuk, bevallaniuk és megfizetniük a 2023. és 2024. adóévekre vonatkozóan. A hazai cégek közül leginkább a Molt érinti az adó, amelynek mértéke 2023-ban 2,8 százalék, míg 2024-ben 1 százalék lenne eredetileg.

A maio bejelentéssel kapcsolatban Marton Zsombor, a Mol Csoport kutatás-termelés üzletág ügyvezető igazgatója elmondta:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Örvendetesnek tartjuk, hogy a Magyar Állam figyelembe vette azon termelői aggályokat, miszerint a bányajáradék megemelt szintje mellett nem térülnek meg azok a kitermelői beruházások, amelyek Magyarország kőolaj- és földgáz-ellátásbiztonságát javítják.

A ma megkötött szerződés lehetővé teszi, hogy végrehajtsuk azokat a beruházásokat, amelyek a magyarországi kitermelésünk szinten tartásához szükségesek, ami nem csak az aláírók – a Mol és a Magyar Állam – hanem az összes hazai szereplő közös érdeke – olvasható a Mol közleményében.

Címkék:
mol, állam, gazdaság, szerződés, dollár, járadék, bét,