Felverte az arany árát az izraeli háború: óriásit kaszált, aki időben szállt be?

Telex2023. október 11. 10:15

Már hétfőn unciánként 20 dollárral lett drágább az árutőzsdén az arany, az izraeli háborús helyzet miatt. Jelenleg 1850 dollár körül van az ára egy unciának, ami 31,1035 grammnak felel meg- írja a Telex.

A háborús időszak legtöbb esetben előmozdítja, hogy a befektetők tesznek egy lépést az értékálló nemesfém felé és a kereslet meglendíti az árakat. Még akkor is, ha kereslet folyamatosan van is, mert a jegybankok már tavaly február végétől, az oroszok ukrajnai inváziója óta a legnagyobb felvásárlók közt szerepelnek. A Magyar Nemzeti Bank is bevásárolt még békeidőben, megháromszorozta az aranytartalékát, jelenleg 94,5 tonna felett őrködik.

Mennyi arany van jelenleg forgalomban a világon és mennyi feltáratlan?

A jelenleg forgalomban lévő aranyat sem könnyű meghatározni, mivel ez a nemesfém ötezer éve velünk van,k még erre sem könnyű kibökni egy egzakt számot, a különböző források 160 ezer tonnától 200 ezer tonna aranyig elég nagy szórásban tesznek említést. A bizonytalansági faktort nyilván fokozza, hogy például mennyi aranyat használtak fel az ókorban.

A földben, vagy óceánokban található még feltáratlan arany mértékére még nehezebb választ adni. A bizonytalansági faktor itt is megvan, mert arról is sincs pontos információ, mennyi jelenleg is működő aranybánya van. Egy 2012-es jelentés szerint 439 olyan lelőhely van, ahol egymillió unciát, vagyis 31,1 tonnát a felszínre lehetne hozni, de ezeknek a töredékén van valódi termelés. Ebben a jelentésben azt írták, hogy a földben lévő arany mennyisége 93 796 tonna lehet (azonban ennek 20%-a olyan helyen van, ahonnan a bányászás nem feltétélen megoldható, gazdasági vagy politikai vagy is-is lehet ennek az oka).

A jelenlegi legnagyobb aranytermelő egyébként Kína, amely 2007-től vette át az aranyérmes pozíciót, és azóta nem is engedi el azt. Rajtuk kívül Oroszország, Ausztrália képes még legalább évi 300 tonnát a felszínre hozni. Aztán jön Kanada és az Egyesült Államok, ez az ötös fogat határozta a világ aranytermelését az elmúlt évtizedekben.

Címkék:
drága, mnb, arany, gazdaság, fegyver, izrael, kína, aranytartalék, aranybánya, háború,