Megszólalt az MNB-alelnök: az infláció még mindig elfogadhatatlanul magas, ezt fogja lépni a jegybank

Portfolio2023. szeptember 26. 15:30

A várakozásoknak megfelelően 13 százalékon hagyta az alapkamatot a Monetáris Tanács, miközben a kamatfolyosó felső széles 250, az alsó pedig 50 bázisponttal csökkent, így szimmetrikussá vált az alapkamat körül pluszmínusz 100 bázisponton. A Monetáris Tanács az effektív ráta 100 bázispontos csökkentésével lezárta a rendkívüli kamatkörnyezet normalizációját - kezdte a keddi kamatdöntést követő háttérbeszélgetést Virág Barnabás.

A Monetáris Tanács az effektív ráta 100 bázispontos csökkentésével lezárta a rendkívüli kamatkörnyezet normalizációját - kezdi a háttérbeszélgetést Virág Barnabás. Így holnaptól a 13 százalékos alapkamat válik az irányadó kamattá, az eszköztár átalakításával pedig a tartalékszámlán korlátlan betételfogadást biztosít a jegybank. Az alapkamat irányadó szerepét erősítheti a kamatfolyosó szimmetrikussá tétele - írja a Portfolio.

Az infláció egyértelműen csökkenő pályára állt, de továbbra is elfogadhatatlanul magas, ezért a szigorú monetáris kondíciók szükségesek az árstabilitás eléréséhez. Ahogy legutóbb jeleztük, a monetáris politika nem robotpilót-üzemmódban működik ezt követően, lépésről lépésre a beérkező adatok és piaci fejlemények függvényében hozzuk meg a döntéseinket a jövőben - mondta az alelnök.

Az inflációs alappályát övező kockázatok felfelé mozdultak el, miközben a növekedési kockázatok elsősorban a külső okok miatt inkább lefelé mutatnak - emeli ki Virág. A jegybank idén 17,9 százalékos, 2024-ben pedig 4-6 százalékos áremelkedést vár.

A beérkező makroadatok, kiemelten az inflációs pálya és a pénzpiaci környezet változása lesz a két kiemelt terület, amit figyelni fogunk. Jelenleg az év végi kamatvárakozások 11 százalék körül szóródnak, a fenti két tényező alakíthatja majd a kamatpályát - szögezi le Virág Barnabás. Nem csak az év végéig tekintünk előre, hanem a dezinfláció 2024-es folytatása is lényeges.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Címlapkép: MTI/Hegedüs Róbert

Címkék:
alapkamat, jegybank, jegybanki alapkamat, lezárás, virág, tanács, monetáris tanács, monetáris politika,