Visszaszólt Kocsis Máté Varga Mihálynak: a bankadó emeléséről szó sem lehet!

MTI2023. szeptember 21. 15:50

A kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg - jelentette ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP kihelyezett esztergomi frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Kocsis Máté jelezte: minden ettől eltérő állítás magánvélemény, és a frakció is egyetértett vele, mert 2024-ben a hitelezés növekedését kellene elérni. Ehhez pedig szükség van kamattámogatott hitelekre és a bankokra is.

A frakcióvezető közölte: a miniszterelnök szerdán a frakciók tagjai előtt tartott előadásában arról beszélt, hogy a költségvetési hiányt a kormány csökkenő pályán fogja tartani, és a kereskedelmi és iparkamarával, valamint a bankszövetséggel kötött megállapodást is be fogja tartani.

Kocsis Máté hangsúlyozta: az infláció csökkenő pályán van, a hitelminősítők szerint a magyar gazdaság alapjai stabilak, erősek, és a hitelezést fel kell gyorsítani. Mindezzel szembe menne az adóemelés, ezért nem látja reálisnak - tette hozzá.

A frakcióvezető arra reagált, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter ma egy rendezvényen azt mondta: ha a bankszektor idei eredménye 1000 milliárd forint fölé ér, akkor várható a bankadó megemelése. A hírre zuhanni kezdtek az OTP részvényei. A pénzügyminiszter beszédéről a Pénzcentrum is beszámolt:

Címkék:
kormány, adó, bankadó, varga, bankok, varga mihály, kormányrendelet, pénzügyminiszter, magyar bankok,