Ilyen nincs: még a háborús Ukrajnában is feleakkora az infláció, mint Magyarországon

Pénzcentrum/MTI2023. szeptember 11. 10:44

Ukrajnában lassult a fogyasztói árak emelkedése éves szinten, augusztusban pedig havi összevetésben gyorsult az árcsökkenés. A múlt hónapban 8,6 százalék volt az infláció az országban, ezzel a háború kitörése előtti szintre csökkent. Magyarországon augusztusban 16,4 százalékos volt az áremelkedés tavaly augusztushoz képest.

Ukrajnában lassult a fogyasztói árak emelkedése éves szinten, havi összevetésben pedig gyorsult az árcsökkenés augusztusban. Az ukrán statisztikai hivatal honlapjára felkerült adatok szerint a fogyasztói áremelkedés 8,6 százalékra mérséklődött augusztusban a júliusi 11,3 százalékról, ezzel a háború kitörése előtti szintre csökkent az infláció a múlt hónapban.

Valamennyi kategóriában lassult az áremelkedés éves szinten, így például az élelmiszer és alkoholmentes italok esetében 8,4 százalékra a júliusi 13,3 százalékról, a háztartási gépeknél 7 százalékra 12,7 százalékról, a lakhatás és közművek esetében 3,7 százalékra 7,3 százalékról, az egészségügyben pedig 13,7 százalékról 11,3 százalékra. A lábbelik és ruházati termékek ára 1,2 százalékkal csökkent augusztusban a júliusi 0,9 százalék csökkenés után. Havi szinten a fogyasztói árak 1,4 százalékkal estek júliushoz képest, amikor 0,6 százalékos csökkenést jegyeztek fel Ukrajnában.

Ezzel szemben Magyarországon 2023 augusztusában 16,4 százalékkal voltak magasabbak átlagosan az árak az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és a járműüzemanyagok ára jelentős mértékben emelkedett. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal nőttek, ezen belül a ruházkodási cikkek 1,6 százalékkal kevesebbe kerültek. 

Címkék:
árak, magyarország, infláció, gazdaság, ukrajna, fogyasztói árak, orosz-ukrán háború,