Egyre többen lépnek le végleg az országból: már egy nagyvárosnyi magyar él Ausztriában

Pénzcentrum2023. szeptember 6. 09:50

Folyamatosan nő azoknak a magyaroknak a száma, akik Ausztriában kezdenek új életet - közölte az osztrák gazdasági minisztérium. A legtöbben Bécsben telepednek le, de sokan választják a vidéki tartományokat is.

Évről évre négy-ötezerrel több, tehát jelenleg már 99 679, azaz egy székesfehérvárnyi honfitársunk él Ausztriában – számolt be a Szabad Európa. A lap szerint a legtöbben (27 és fél ezer ember) Bécset választották új lakhelynek, ezt követi Felső- és Alsó-Ausztria, de már Stájerországban is több magyar él (11,3 ezer), mint Kőszegen.

A lap hozzáteszi, sokszor teljes családok költöznek át a szomszédba, a gyerekek pedig már osztrák iskolába járnak, ott szereznek barátokat, ezért egyre fontosabb lesz számukra a német nyelv, és halványodik a magyar. 

Az elmúlt tíz évben egyébként gyakorlatilag megduplázódott az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Amíg 2013-ban még csak 57 ezer honfitársunk dolgozott a nyugati határ túloldalán, mostanra ez a szám 126 656-ra emelkedett, ami minden korábbinál magasabb.

Címkék:
ausztria, magyarország, kivándorlás, magyar, elvándorlás, megélhetés,