Megkapta az engedélyt az iváncsai akkugyár: mérgező, rákkeltő anyagokkal is fognak dolgozni

Pénzcentrum2023. augusztus 22. 08:44

Megkapta a környezethasználati engedélyt az iváncsai akkugyár. A dokumentumok szerint mérgező, rákkeltő anyagokkal is fognak dolgozni, a vállalat pedig évente 29 ezer tonna veszélyes hulladék keletkezésével számol.

Július 25-én adta ki a Fejér Vármegyei Kormányhivatal a dél-koreai SK On Hungary iváncsai lítium akkumulátor üzemének indításához szükséges környezethasználati engedélyét - írja a Népszava. A lap emlékeztet, mindez nem sokkal azt követően történt, hogy a területen tárolt NCM akut toxikus- és rákkeltő tulajdonságú veszélyes vegyi anyag által okozott rosszullétek kivizsgálására júniusban közös ellenőrzést tartott a munkavédelmi és a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság. Mint kiderült, a gyár működése közben veszélyes anyagokkal/keverékekkel dolgoznak. 

Akkor nem volt nyoma ennek a dokumentumokban, azóta viszont a vállalat már bejelentette, milyen veszélyes anyagokkal dolgoznak. Az üzemben használnak NCM (nikkel-kobalt-mangán-lítium-oxid összetételű) port, illetve electrolyte-t (1,3 propánszultont) - mindkettő mérgező, belélegezve légzési nehézséget, szemmel, bőrrel érintkezve súlyos égési sérülést, hosszú távon rákot okozhatnak. Így pedig az előírások szerint csak védőfelszerelésben lehetne velük dolgozni. A bejelentett anyagok között nem szerepel az NMP nevű oldószer, ami szintén veszélyes anyagnak számít. A cég az engedélyezési dokumentációhoz azt közölte, hogy a tervezett működési adatok alapján évente 29 ezer tonna veszélyes hulladék keletkezésével számol.

Az engedélyben szerepel a vízhasználat is, az üzem naponta maximum 7 ezer köbméter vizet használ és a közcsatorna hálózatba naponta 4000 köbméter tisztított szennyvizet enged vissza. A szennyezőanyag koncentrációja nem lépheti át a küszöbértéket, ám a lítiumra és az NMP-re például nincs hazai hatérérték, írja a lap, így az úgynevezett küszöböt „ a tevékenység megkezdésekor elsőként mért koncentráció” jelenti majd.

Címkék:
hulladék, beruházás, akkumulátor, gazdaság, vállalat, rákkeltő, gyártás, mérgező, veszélyes, vegyipar,