Új forintbankót vezethetnek be Magyarországon? Megszólalt az MNB, minden jel egy irányba mutat

Pénzcentrum2023. augusztus 14. 09:14

A magas infláció miatt szinte adja magát a kérdés, hogy számíthatunk-e új bankjegycímletre: lesz-e 30 ezer forintos a zsebünkben? És mi lesz az ötforintossal?

Egyre többször merül fel, hogy a magas infláció miatt lehet-e számítani új forintbankjegyre, valamint hogy mi lesz a sorsa az egyre kevesebbet használt ötforintos érmével - erről ír az Index. A lap ezért megkérdezte a Magyar Nemzeti Bankot arról, számíthatunk-e változásokra készpénzfronton.

A forgalomban lévő bankjegyek értéke 7794 milliárd forint volt június végi érték szerint, mennyiségük ugyanekkor 647 millió darab. Az előző évhez képest ez 4,1 százalékos értékbeli és 2,6 százalékos mennyiségi csökkenést jelent.

A jegybank a lapnak küldött válaszában leszögezte, hogy az ötforintosok aránya nem változott a forgalomban lévő érmék között, már több, mint 10 éve stabilan az egyharmadát teszik ki,

éppen ezért nincs napirenden, hogy a forgalomból kivonják az ötforintos érméket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ahogy az ötforintos nem tűnik el, ugyanúgy nem lesz új címlet sem: a jegybank azt is közölte, hogy a jelenleg hatályos készpénzforgalmi stratégiában nem várható változás, így a 30 ezer forintos, vagy más egyéb készpénzcímlet bevezetését sem tervezik.

Címkék:
készpénz, jegybank, forint, infláció, gazdaság, bankjegyek, forintbankjegy, forint gyengülés, infláció mértéke,