Itt a bejelentés: mégis megépülhet a várva várt Duna híd a vidéki Magyarországon

Pénzcentrum2023. június 21. 23:35

Kormányhatározat jelent meg a kedd esti Magyar Közlönyben az egyes közútfejlesztési beruházások felülvizsgálatáról. Az építési és közlekedési miniszter azonnali határidővel közbeszerzéseket írhat ki három olyan állami nagyberuházásra, amelynek elindítását eddig zárolta a kormány. 

A kormány a zárolás feloldásában érintett beruházások elindítását eredetileg az Ukrajnában zajló háború következményeire tekintettel, illetve a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében függesztette fel. A Világgazdaság szerint azonban a kormányzat elvégezte a közútfejlesztési beruházások felülvizsgálatát, és egyetért azzal, hogy

  • az M49 gyorsforgalmi út Ököritófülpös–Csenger közötti szakaszának megvalósítása,
  • a Mohácsi Duna-híd megvalósítása a hozzá kapcsolódó úthálózat-fejlesztéssel együtt,
  • a Hercegszántó–Backi Breg (Béreg) közúti határátkelő fejlesztése

kiemelt társadalmi, politikai és gazdaságfejlesztési jelentőségű. Éppen ezért egyetért az ezekre a beruházásokra vonatkozó felfüggesztése feloldásával. Az építési és közlekedési miniszter azt is feladatául kapta, hogy a beérkező ajánlati árak ismeretében készítsen előterjesztést a kormány részére a beruházások folytatásához szükséges kötelezettségvállalás mértékéről, valamint a kötelezettségvállaláshoz szükséges forrás ütemezett biztosításáról. Ennek határideje azonnali.

Címkék:
rezsicsökkentés, beruházás, gazdaság, úthálózat, nagyberuházások, duna híd, orosz-ukrán háború,