Most érkezett: 2025-től végleg kivezetnék ezeket az adókat Magyarországon

Pénzcentrum2023. június 9. 14:55

A 2024-es költségvetéshez a kormány most benyújtotta a fejezeti köteteket: a dokumentumból kiolvasható, hogy a kormány milyen feltételezésekkel él a következő évekre. A legfontosabb üzenete, hogy 2025-től valóban kivezeti a kormány az extraprofitadókat, ugyanis az ezekből beérkező adóbevételek jelentősen visszaesnek az évtől - írja a Portfolio.

2025-től a költségvetésnek nem lesz szüksége már a 2022-ben bevezetett extraprofitadókra, illetve az azokból származó adóbevételekre - ezt lehet kiolvasni az államháztartás 2023-207-es időszakra vonatkozó mérlegéből - írja a lap, majd hozzáteszik, a fentiek lényeges és új információk az eddigi, extraprofitadóval kapcsolatos hírek tekintetében.

A fejezeti kötet 952. oldalán meg is található ez a szöveges részben, a benyújtó Pénzügyminisztérium így fogalmaz: a pénzügyi szervezetek befizetései mérlegsoron többletbevételként jelentkezett a 2022-ben bevezetett, az ágazatot terhelő új extraprofitadó. Ezen extraprofitadóra vonatkozóan 2024-ben az ágazattól a költségvetés a jogszabály-módosítások eredményeként a korábbi bevétel mintegy felét várja, míg 2025-től az intézkedés kivezetésével számolunk.

Címkék:
kormány, bank, adó, bankadó, költségvetés, profit,