Friss bejelentés a rezsicsökkentésről: megszólalt Gulyás Gergely, ez mindenkit érint

Pénzcentrum2023. május 25. 15:33

Csütörtök 15 órátó Varga Mihály pénzügyminiszterrel együtt tartott rendkívüli Kormányinfót Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra. A pénzügyminiszter az eseményen ismertette a már a Költségvetési Tanács által is véleményezett 2024-es központi költségvetési tervezetet és a családtámogatások, a nyugdíjemelés, valamint a rezsicsökkentés sorsáról is beszéltek.

A jövő évi költségvetés egy védelmi költségvetés, ennek megfelelően megerősödik a honvédelmi alap,megmaradnak a családi adókedvezmények és a rezsicsökkentés is, valamint nyugdíjak értékének megőrzését is megőrzését is feladatának érzi továbbra is a kormány. Utóbbi értekében nem csak az inflációt követik le a nyugdíjemelések, hanem ezen felül a nyugdíjasok 2024. februárjában is számíthatnak a 13. havi nyugdíjra. A honvédelmi alap megemelt kiadása jövőre 1300 milliárd forint (több, mint a GDP 2 százaléka) lesz - kezdte a tájékoztatót Varga Mihály pénzügyminiszter.

A kormány célja, hogy elkerülje az ország a gazdasági visszaesést és folytatódjon a növekedés: 2023-ban 1,5 százalékos, jövőre viszont még magasabb, 4 százalék körüli GDP-növekedést jósol a pénzügyminiszter. Céljuk ezen felül, hogy 2024-ben  3 százalék alatt legyen az államháztartási hiány - tette hozzá.

Az "extraprofitot" termelőktől eközben továbbra is elvárják, hogy vegyék ki részüket az instabil környezetben a pluszterhekből, ezért jövőre is megmaradnak az extraprofit-adók - árulta el ezután Varga Mihály, hozzátéve, hogy azok csökkentésére látnak lehetőséget, de konkrétumokat erről egyelőre nem tudott mondani.

A szót ezután Gulyás Gergely vette át. A miniszter kijelentette, továbbra is "marad a rezsicsökkentés", a kormány 2023 végén sem tervezi megszüntetni azt. Más eszközökkel tervezzük csökkenteni a hiányt - tette hozzá. A kondicionalitási eljárás még idén lezárulhat, de ez a visszatartott uniós pénzek kicsi részét érinti - zárta Gulyás Gergely.

Újságírói kérdésre ezután elárulta, hogy a kormány továbbra is számol az uniós forrásokkal. A költségvetési tervben ennek megfelelően közel 2500 milliárd forintnyi EU-s pénzzel számolnak, körülbelül 3500 milliárdos uniós fejlesztési célú kiadás mellett. Arra a kérdésre, hogy ha a pénzeket mégsem tudnák lehívni, várhatóak-e megszorítások a pénzügyminiszter azzal a replikával válaszolt, hogy ezt a szót "nem is ismerik, ilyenre nem kerülhet sor".

Varga Mihály ezután elárulta, a kormánynak jelenleg nincs előirányzata a minimálbér emeléséről, azonban ha a munkáltatói és a munkavállalói oldalak megegyeznek erről, a kormány támogatja mind a minimálbér, mind a bérminimum emelését.

Az idei évre korábban becsült 1,5 százalékos gazadasági növekedés tarthatóságáról a pénzügyminiszter elárulta, hogy a legfontosabb cél most a recesszió elkerülése, de nagyon sok minden függ az energiaáraktól, valamint az infláció mértékétől és a kamatkörnyezettől. Magyarország funamentumai erősek, ezért a kormány optimista abban a tekintetben, hogy teljesülhet az előirányzott növekedés -jelentette ki Varga.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezután a pénzügyminiszter azt is elárulta, 385 forintos euró árfolyammal számolnak a jövő évben.

Varga Mihály az MNB-vel való együttműködésről is szót ejtett, elárulva, hogy mind a kormányzat, mind az elemzők úgy számolnak, hogy idén jelentősen csökkenhet az alapkamat, ennek következményeként pedig a hitelek kamatai is. A pénzügyminiszter szerint ez is pörgetheti majd a gazdasági növekedést.

 

Borítókép: MTI/MTVA

Címkék:
költségvetés, varga, varga mihály, gulyás, pénzügyminisztérium, miniszter, gulyás gergely, pénzügyminiszter, kormányprogram,