Hivatalos: meghosszabbították a határidőt! Ma éjfélig adhatjuk le az SZJA-bevallást

Pénzcentrum2023. május 23. 08:01

Délután óta gondok voltak az elektronikus rendszerrel, estére teljesen le is állt. Ez azt jelenti, hogy még egy napig él a határidő.

Amint arra előzetesen számítani lehetett, egy nappal meghosszabbították a személyi jövedelmadó tervezetének beadását, valamint az 1+1%-ról való rendelkezés határidejét.

Ennek oka, hogy  - amint arról tegnap este a Pénzcentrum is beszámolt - a hirtelen megnövekedett igénybevételtől előbb akadozni kezdett, majd fél 8 körül teljesen le is állt az Ügyfélkapu rendszere, amelyen keresztül az szja-bevallás tervezetét ellenőrizhetjük. Az korábbi szokásokkal összhangban, ha négy órán át elérhetetlen a rendszer, akkor automatikus hosszabbítás jön - tehát úgy tűnik, hosszabb folyamat volt rendbe rakni.

Aki nem véglegesíti a tervezetet, nem is nézi át, annak – az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat kivéve – automatikusan érvényes bevallássá válik a tervezete május 22-ével. Az őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók részére készített bevallási tervezet azonban csupán egy „ajánlat”, ami nem válik automatikusan bevallássá. Tehát ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló tevékenység, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az nem válik május 22-én személyijövedelemadó-bevallássá ebben a körben.

A civil szervezeteknek, a vallási közösségeknek és a Nemzeti Tehetség Programnak felajánlható 1+1 százalékokról szóló rendelkezőnyilatkozat legegyszerűbben a NAV eSZJA-felületén adható be ma éjfélig.

Címkék:
szja, szja-törvény, gazdaság, ügyfélkapu, május, bevallás, személyi jövedelemadó, szja-kedzvemény, szja mentesség, adózás rendje, szja-visszatérítés,