Furcsa fordulat állt be a forintnál: tíz éve nem volt erre példa

Pénzcentrum2023. május 15. 22:02

Egy évtizede nem fordult elő, hogy éves összevetésben csökkent volna a forgalomban lévő forintkészpénz mennyisége Magyarországon, de áprilisban fordult a kocka. 2022 végéhez képest 2,7 százalékos csökkenés tapasztalható a forgalomban lévő készpénz terén. A jelenség magas inflációval, a devizakereslet erősödésével és a pénzforgalom hosszú távú változásával magyarázharó.

Közzétette előzetes statisztikai mérlegének adatait a Magyar Nemzeti Bank áprilisra vonatkozóan. Az egyik legérdekesebb új fejlemény az, hogy a jegybank mérlegének forrásoldalán (azon belül is a jegybank kötelezettségei között) csökken a készpénzállomány – írta meg a Portfolio.

Április végén 8106 milliárd forintnyi készpénz volt forgalomban Magyarországon, ami egy év alatt 2,3 százalékos, 2022 végéhez képest pedig 2,7 százalékos csökkenést jelent. A háború kezdetén megugrott a készpénzállomány, azóta viszont nagyjából stagnál, enyhén csökken, ahogy az alábbi ábrán látható.

Márciusban és áprilisban először fordult elő az, hogy éves összevetésben csökkent a forgalomban lévő forint készpénz állománya. Korábban

a főleg digitális tranzakciókat sújtó tranzakciós illeték 2013-as bevezetése,

a 150 ezer forint erejéig díjmentes havi kétszeri készpénz-felvételi lehetőség, valamint

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a készpénz mint megtakarítási forma hátrányát az alternatívákhoz képest jelentősen mérséklő alacsony kamatkörnyezet komoly felhajtóerőt gyakorolt a készpénzállományra hosszú éveken keresztül.

Ennek vége, most már három, egymástól részben független, részben pedig nagyon is összefüggő tényezőt látunk a készpénzállomány negatív fordulata mögött:

  • a magas infláció: rendkívül rossz megtakarításnak számít ma a 0%-os hozamú forint készpénz, hiszen évente több mint 20%-ot veszít értékéből, miközben például a 16%-os kamatozású PMÁP lakossági állampapírral ennek a reálérték-vesztésnek a jó része kivédhető,
  • a devizakereslet erősödése: a forint jelentős árfolyamingadozása és a forintgyengüléssel kapcsolatos spekulatív kereslet hatására jelentősen megnőtt a lakosság valutakereslete, aminek első számú kárvallottja a forint készpénz,
  • a pénzforgalom hosszú távú változása: a bankkártya-használat egyre nagyobb arányt képvisel a készpénzhasználattal szemben a vásárlásoknál.

A valutaállományról nincs friss adatunk, de már 2022-ben is jelentős átrendeződés szemtanúi lehettünk. Alig egy hónapja írtunk arról, hogy 2022 végén 706 milliárd forintnyi valuta volt forgalomban Magyarországon, ebből 501 milliárd forint a háztartásoknál, mindkettő új rekordot jelentett. Hét éve nem látott mértékben, 25%-kal nőtt a valutaállomány a magyar gazdaságban, miközben a forint érmék és bankjegyek állománya „csak” 7%-kal bővült. Ma már több mint 1,6-szor több pénzt költünk a bankkártyákkal, mint amennyi készpénzt felveszünk a segítségükkel.

Címkék:
készpénz, gazdaság, készpénz felvétel,