Indul a razzia: 300 ezres bírságot is kaphat, aki így locsol a kertjében

Pénzcentrum2023. április 11. 09:52

A szaktárca szerint ingyenes az eddig nem regisztrált fúrt és ásott kutak bejelentése, melyre december 31-ig van idő. Az Inforadio szerint azonban árnyalja a képet, hogy számos kivétel van, és az ezzel foglalkozó szakemberek szerint is lehetnek költségek egy ilyen eljáráskor.

A lap felkereste az egyik legnagyobb hazai kútfúró vállalkozást, ahol elmondták “aki szeretné bejelenteni kútját, annak fel kell keresnie egy szakembert (vízkútfúró vagy vízmérnök), aki kiállít egy tervdokumentációt a kúthoz. Ezt a dokumentációt kell az illetékes hatóságnak (jegyző vagy katasztrófavédelmi igazgatóság) benyújtani. Magánszemély esetén ezt meg lehet tenni papír alapon és elektronikusan is (ügyfélkapu, e-papír), jogi személy esetén kizárólag elektronikusan.

A lakossági (jegyzői hatáskörbe) eső kutaknál jellemzően alacsonyabb ez az összeg. Amit általában ezek a díjak tartalmaznak: munkadíj, kiszállási költség, postai díjak, a vállalkozót terhelő adók. Tapasztalataik szerint

a piacon jelenleg átlagosan 50-200 ezer forint között mozog egy kút dokumentálása.

Hozzátették: "a jegyzői hatáskörbe eső ásott és vert kutak esetében nem kell a szakember által kiállított tervdokumentáció, így ezeknek a kutaknak az engedélyeztetése díjmentes".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bejelentés elmulasztása esetén egy magánember akár 300 ezer forintos bírsággal is számíthat. Az eljárás a 31 év, tehát 1992 előtt létesített kutakra nem vonatkozik, mivel a kutak engedélyeztetése csak azt követően vált engedélykötelessé.

Címkék:
büntetés, ügyfélkapu, hatóság, bejelentés, kút, kútfúrás, moratórium,