Rezsiemelés: fontos módosítást fogadott el az Országgyűlés, mit kap ebből a magyar lakosság?

Pénzcentrum2023. március 31. 12:44

Az Országgyűlés elfogadta a költségvetés módosítását, amely négyszeresére emeli a Rezsivédelmi Alap összegét - közölte a Pénzügyminisztérium.

A 2023-as költségvetés módosítása után még a kormány a Rezsivédelmi Alap korábbi, 670 milliárd forintos keretét közel négyszeresére, 2580 milliárd forintra emelte. Az Alap így garantálja, hogy az átlagfogyasztásig 2023-ban is biztosítottak legyenek a rezsicsökkentett árak. A támogatásból a családokon kívül a vállalkozások, az állami intézmények és az önkormányzatok is részesülnek - tették hozzá.

A családok támogatására közel 3360 milliárd forintot fordít a költségvetés. A nyugdíjasoknak továbbra is biztosított az inflációkövető nyugdíjemelés, valamint a 2022-ben visszaépített 13. havi nyugdíj. A költségvetés tartalmazza az idei 15%-kal emelt nyugdíjak fedezetét - írta a PM.

A kormány továbbra is nagy hangsúlyt fektet az egyensúlyi mutatók javítására és a költségvetés stabil pozíciójának megtartására. 2023-ban 3,9%-os GDP-arányos hiánycéllal számolunk, miközben az államadósság mértékét 70% alá csökkentjük. A büdzsé 2023 egészére 15%-os inflációval számol. A kormány célkitűzése, hogy az infláció mértékét év végére egyszámjegyűre csökkentse

- tették hozzá. Az Országgyűlés által megvitatott költségvetési törvényjavaslatot a ház 131 igen és 54 nem szavazattal elfogadta.

Címkék:
kormány, rezsicsökkentés, költségvetés, gazdaság, szavazás, országgyűlés, módosítás, alap, rezsiemelés,