Durván egymásnak feszül a kormány és az MNB: ennek nem lesz jó vége

24.hu2023. március 24. 08:20

Miközben a jegybank megemelte a kamatokat és behúzta a féket, addig a kormány erőből nyomja a gázt és ezermilliárdos nagyságrendben árasztja el kedvezményes hitelekkel a piacot. 

Az Európa-bajnok inflációs ráta,  az egyre dagadó államháztartási hiány és adósság, valamint a hipersérülékeny forintárfolyam és a technikai recesszió: rég nem tornyosult ennyi kihívás a magyar gazdaságpolitika előtt, mint mostanában, mégis látványos a diszharmónia a kormányzat és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) törekvései között. 

A két szereplő egymással ellentétes intézkedései irtózatos mértékű adófizetői pénzt emésztenek fel - írja a 24.hu. Ennek oka,  hogy nemcsak az állami kamattámogatásokat kell a büdzsének megfinanszíroznia, hanem az egynapos betét 18 százalékos kamatszintjének fenntartása miatt keletkező veszteséget is, mely az MNB mérlegében jelentkezik.

Egyelőre nehéz megítélni, hogy milyen mértékben olthatják ki egymást a kormány és az MNB beavatkozásai. Annyi becsülhető, hogy a jegybanknak több eszköze van a gazdaság lefékezéséhez, mint amennyi a kormánynak az élénkítéshez, ezért úgy fest, hogy Matolcsyék lehetnek nyerő pozícióban. Nagy kérdés azonban, hogy végig tudják-e vinni a törekvéseiket, elsősorban a Gazdaságfejlesztési Minisztérium ellenszelében

– értékelt a lapnak. Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

 

Címkék:
mnb, adósság, magyar, hiány, recesszió,