Bődületes lyuk tátong a magyar költségvetésben: jócskán túlszárnyaltuk a terveket?

Pénzcentrum2023. március 24. 22:05

Rekordot döntött febrár végére az államháztartási hiány, a deficit meghaladja az 1500 milliárd forintot, bevétel pedig sehol nem látszik a friss adatokban.

Úgy tűnik, a recesszió veszélye fenyegeti az államháztartást: a Pénzügyminisztérium e hét közepén kiadott adatai szerint február végén már 1525 milliárd forint volt az államháztartás hiánya, ami ez az egész évre tervezett összeg 44 százaléka - írja a Népszava.

A lap azt is hozzáteszi: soha ennyire magas nem volt még február végén a hiány: az eddigi rekord ennek alig a harmada, 560 milliárd forint volt még 2011-ben. Kiderült, hogy mind a bevételi, mind a kiadási oldalon gondok lehetnek: első ránézésre a bevételek ugyan jelentősen nőttek, az idén 5363 milliárd forint folyt be. Csakhogy tavaly a kormány visszautalt 600-700 milliárd forint szja-t a választások előtt, és ha ezt kivesszük a kalapból, akkor az jön ki, hogy egy fillérrel sem nőttek a bevételek.

Címkék:
forint, költségvetés, gazdaság, rekord, milliárd, hiány, február, bevételek, államháztartási hiány, költségvetési hiány, államháztartás hiánya,