Földhöz vágta a Richtert a különadó: 20 éve nem látott veszteséget hoztak össze

Pénzcentrum2023. február 28. 09:13

Csúnyán megütötte a Richtert a különadó: a gyógyszeripari cég 40 milliárdos veszteséggel zárta 2022 utolsó negyedévét, miközben a legpesszimistább becslések is csak 10 milliárd forint körüli veszteséggel számoltak. Orbán Gábor vezérigazgató szerint a kormány által kivetett különadó összege 27,9 milliárd forint volt ebben az időszakban.

Rekordbevétel mellett is váratlanul nagy veszteséggel zárta 2022 utolsó negyedévét a Richter, ennek pedig leginkább az infláció és a cégre kivetett különadó volt az oka. A Portfolio szerint a gyógyszeripari vállalat összes bevétele 27 százalékkal növekedett a 2021-es utolsó negyedévi adatokhoz képest, ám az adózott eredmény 40 milliárd forint veszteség lett, miközben a legpesszimistább előrejelzések is csak kb. 10 milliárddal számoltak - sőt, az elemzői várakozások még 10 milliárdos profitról szóltak.

Orbán Gábor vezérigazgató közlte, hogy a költségoldalon jelentősnek tekinthető a kormány által kivetett különadó, ami a Richter esetében 27,9 milliárd forint volt - úgyhogy enélkül kb. be is jöttek volna a pesszimista becslések. Az elmúlt 20 év legveszteségesebb negyedévén van túl a vállalat: 2021 utolsó negyedévében még 48 milliárd forint pluszban zárták.

Címlapkép: Jászai Csaba, MTI/MTVA

Címkék:
vállalkozás, kormány, adó, különadó, infláció, gazdaság, vállalat, veszteség, richter, gyógyszeripar,