Nem túl bizakodó Lázár János: nehéz hónapok jönnek, hozzá kell nyúlni a tartalékokhoz

Pénzcentrum2023. február 20. 09:01

Tömeges elbocsátások jöhetnek a hazai építőiparban a leállított állami beruházások miatt az ÉVOSZ elnöke szerint. Lázár János miniszter arról beszélt, a következő hónapok nagyon nehezek lesznek a szektorban, a vállalkozásoknak a tartalékokhoz is hozzá kell nyúlnia.

Már Navracsics Tibor sem annyira optimista az uniós pénzekkel kapcsolatban: az RTL Híradó szerint a miniszter azt mondta, hogy legkorábban az év közepétől érkezhetnek Magyarországra a felfüggesztett uniós források.

Lázár János építési és közlekedési miniszter pedig arról beszélt az ÉVOSZ podcastjében, hogy fél- háromnegyed évig nagyon nehéz lesz most az építőiparban a leállított állami beruházások miatt. A tárcavezető arra figyelmeztette a vállalkozókat, hogy most bizony hozzá kell nyúlni a tartalékaikhoz, hogy meg tudják tartani a munkaerőt. Megígérte, hogy átmeneti támogatásokat biztosítanak az állami beruházások újraindításáig.

Ám Koji László ÉVOSZ-elnök szerint így is várhatóak elbocsátások a szektorban. Ugyanis több mint 15 százalékkal fog csökkent a várható munkák száma az építőiparban, így pedig a vállalkozók a segédmunkásokat nem fogják teljes létszámban megtartani.

Címlapkép: Czeglédi Zsolt, MTI/MTVA

Címkék:
építőipar, építkezés, gazdaság, állami támogatás, évosz, uniós támogatás, lázár jános, beruházások, miniszter, elbocsátások, eu támogatás,