A recesszió peremén táncol Magyarország: ijesztőek a friss GDP-adatok

Pénzcentrum2023. február 14. 08:38

Magyarország bruttó hazai terméke 2022 IV. negyedévében a nyers adatok szerint 0,4%-kal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,4%-kal csökkent. 2022-ben a GDP volumene 4,6%-kal növekedett - áll a KSH közleményében.

A gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 0,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,9%-kal növekedett az előző év azonos negyedévéhez mérten.1

A növekedéshez több nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen a közúti jármű, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként az ingatlanügyletek, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős az egy évvel korábbihoz mérten. A növekedést főként a mezőgazdaság jelentős visszaesése fékezte.

A IV. negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva 0,4%-kal csökkent a gazdaság teljesítménye. A nemzetgazdaság teljesítménye 2022-ben a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 4,6%-kal meghaladta az előző évit.

GFM: a válság közepette is kivételesen teljesített a magyar gazdaság

A háború és sújtotta gazdasági válsághelyzetben is kivételesen teljesített a magyar gazdaság: 4,6
százalékkal nőtt a GDP, ami a legjobban teljesítő országok első harmadába tartozik az Európai
Unióban - áll a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 4,6 százalékos gazdasági növekedés a V4-országok között a második legnagyobb bővülést
jelenti (szorosan Lengyelország mögött), miközben a válság ellenére is megmaradt a
növekedési többletünk, hiszen az EU (3,6 százalék) és az Eurózóna (3,5 százalék) átlagát is
felülmúlta a magyar gazdaság bővülése. Ráadásul a zsinórmértéknek tekinthető német
gazdasági növekedésnél (1,9 százalék) két- és félszer jobban nőtt a magyar gazdaság
teljesítménye.

2023-ban célul tűzték ki, hogy legalább 1,5 százalékos növekedést érjünk el, az év végére pedig egyszámjegyűre csökkenjen az inflációt. 

Címkék:
ksh, gazdaság, adatok, gdp, szolgáltatások,