Érik a kamatcsökkentés Magyarországon? Megszólalt az MNB, erre kell számítani

Pénzcentrum2023. február 13. 12:02

Az infláció megtörése türelemjáték, fontos a türelmes megközelítés, különösen, ha közben gyorsan változó döntéseket kell hozni – mondta el Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Napi.hu-nak adott interjújában. A szakember szerint a januári 25,7 százalék volt nagy valószínűséggel az infláció csúcsa, azonban az alapkamat csökkentése nincsen jelenleg tervben.

A tavalyi év első felében lévő 7 százalék, majd a harmadik negyedéves 4 százalékos növekedés után az év utolsó hónapjaiban tovább lassult a növekedés. Ennek ellenére a 2022-es GDP növekedés 4,5 százalék körül alakulhatott. A tavalyi év végét meghatározó trendek pedig az első negyedévben is jellemzőek maradtak Virág Barnabás szerint.

Az MNB alelnöke elmondta, hogy nemzetgazdasági érdekünk, hogy minél gyorsabban megtörjük az inflációt és a lehető leghamarabb elérjük újra az árstabilitást. Hozzátette, hogy a hitelminősítők döntései fontosak a befektetők számára, ezért minden ilyen értékelésre külön odafigyelnek az év eleji döntések során. Ezek ugyanis számos olyan döntésre hívták fel a figyelmet, amit a jegybank is többször jelzett és elemzett.

Az adat megfelelt a legutóbbi, decemberi inflációs jelentésünk prognózisának. Jó eséllyel láttuk a csúcsot

– mondta el a januári 25,7 százalékos inflációra reflektálva. Kiemelte, hogy az éves infláció a decemberihez mért további emelkedésésének több mint felét az üzemanyag-ársapka eltörlése tette ki. Azonban jó hír, hogy az élelmiszer-infláció emelkedése megállt, bár mértéke továbbra is rendkívül magas.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Véleményünk ezen a téren változatlan. Az elmúlt hetekben több, az élelmiszerpiac és kereskedelem működésére közelről rálátó szakmai szervezet is a jegybankéhoz hasonló állításokat fogalmazott meg. Minél korábban tudjuk az ársapkákat kivezetni, annál jobb

– emelte ki Virág Barnabás a decemberi jegybanki kritikát követően. Hozzátette, hogy az infláció megtörése egyfajta türelemjáték: fontos a türelmes megközelítés, különösen, ha közben egy gyorsan változó környezetben kell meghozni a döntéseket. Elmondta, hogy a 13 százalékos alapkamat csökkentésének kérdése jelenleg nincsen napirenden.

Címkék:
alapkamat, infláció, december, növekedés, virág, inflációs adat, alapkamat emelés, infláció mértéke,