Felülvizsgálták az előrejelzéseket: GDP bővüléssel számolnak a befektetési bankok

MTI2023. január 10. 22:01

Felülvizsgálta korábbi, zsugorodásra vonatkozó előrejelzését az amerikai befektetési bank, a Goldman Sachs. A bank prognózisában a bruttó hazai termék (GDP) 0,6 százalékos bővüléssel számol a korábban előrejelzett 0,1 százalékos visszaeséssel szemben – adta hírül az MTI.

Felülvizsgálta korábbi előrejelzéseit a Goldman Sachs: az amerikai befektetési bank most már a GDP 0,6 százalékos bővülésével számol. Ennek oka a kínai járványügyi korlátozások feloldása, a gázárak visszaesése, valamint a tavalyi évvégi növekedés áthúzódó hatásai. Az elemzők szerint a nyersanyagárak csökkentésével a maginfláció lassulni fog idén, de a növekvő munkaerőköltségek miatt erős marad a nyomás a szolgáltatások árazásában.

Az amerikai befektetési bank várakozása szerint az év végére 3,25 százalék körüli szintre csökkenhet a fogyasztói árak éves növekedési üteme az euróövezetben. Az eurózóna központi bankja decemberi prognózisában 6,3 százalékra emelte 2023-ra vonatkozó éves átlagos inflációs előrejelzését 5,5 százalékról és közlésük szerint csak 2025-re csökkenhet a 2 százalékos inflációs célsáv közelébe az infláció.

Címkék:
bank, gdp, gazdasági növekedés, gdp-növekedés, gdp növekedés,