Közeleg a kiút az energiaválságból? Lélektani határhoz ért a földgáz piaci ára

Pénzcentrum2023. január 4. 12:06

December elejéhez képest folytatódott a gázárak esése a kereskedelemben, miután egy hónap alatt közel 50 százalékkal csökkent a gázár a holland TTF gáztőzsdén. A enyhülésben több más tényező mellett az is szerepet játszik, hogy a szokásosnál jóval melegebb az időjárás, aminek köszönhetően enyhültek a keresleti aggodalmak – számolt be a Portfolió.

Az európai földgázárak 2023 első kereskedelmi napján tovább csökkentek, és mára már 70 euró alá kerültek, ami új mélypontot jelent az orosz-ukrán háború kitörése óta. Az árak ezzel több mint 75 százalékkal maradtak el az augusztusban elért 350 eurós szinthez képest, miután a vártnál jelentősen melegebb hőmérséklet enyhítette a gázhiány és a takarékosság szükségessége miatti aggodalmakat- Az előrejelzések szerint pedig a következő két hétben Európa nagy részén megmarad a meleg idő.

Ugyanakkor az is hozzájárult az árak zuhanásához, hogy az LNG-behozatal rekordszintet ért el. Emellett a franciaországi és németországi szélerőművekből történő megnövekedett energiatermelés szintén hozzájárult az árnyomás enyhüléséhez. Ráadásul a gáztárolók Európa-szerte 83,5 százalékban teltek meg az elmúlt 4 napban, ami meghaladja az ötéves szezonéis 70 százalékos normát.

Címkék:
gáz, európa, árak, európai unió, gázár, meleg, idő, gázárak, földgáz ára, gáz ára,