Kínzó várakozást hoz az igazgatási szünet rengeteg magyar számára: sok pénzük is bánhatja

Népszava2023. január 2. 09:02

A gyász mellett kínzó várakozásra számíthatnak a családok, ha egy hozzátartozó most hal meg - írja a Népszava. Már az ünnepek alatt több helyen nehézkesebb lett a halotti anyakönyvi kivonat kiállítása, ami tovább fékezi, nehezíti az eleve akadozó procedúrákat. A temetkezési vállalkozók is úgy tapasztalják, hogy főként a nagyobb településeken lassítja az ügyintézést a január 6-ig tartó közigazgatási szünetet.

A halotti anyakönyvi kivonatok kiállítása alapesetben is 4-6 hetet vehet igénybe, azonban a kormány által elrendelt hosszú igazgatási szünet miat ez az idő csak nőhet. Pedig elhalálozás esetés rengeteg ügyintézés a halotti anyakönyvi kivonat kiállításáig nem lehetséges: így a közüzemi szolgáltatások átírása, az özvegyi nyugdíj igénylése, a hagyatéki eljárás elindítása mind csúszik, ha nem érkezik meg a hivatalos papír. Az egyes előfizetéseket is akkor lehet lemondani, ha a hivatalos papírok benyújtásra kerültek - enélkül tovább kell fizetni a szolgáltatások díját.

A halotti anyakönyvi kivonatot az elhalálozás helye szerint illetékes önkormányzatokhoz tartozó anyakönyvi hivatal állítja ki - írja a lap. Január 6-ig tart az igazgatási szünet, de ügyeleti rendszert tartanak. Ezek hatékonysága azonban eltérő lehet: egyes településeken akár pár órán belül vagy másnap fogadni tudnak az ügyeletes irodában, máshol azt tanácsolják, várják meg az ügyintézéssel a szünet végét.

A temetkezési vállalkozók szerint az ünnepi zárás, főként a nagyobb településeken lassítja az ügyintézést. Ez elsősorban azért bosszantó – mondták el a lapnak – mert az utóbbi években egyre nehézkesebb a halott anyakönyvi kivonatok kiállítása, vagyis a már megszokottan lassú procedúra vált még vontatottabbá. Tóth Ádám közjegyző tapasztalatai szerint pedig az utóbbi pár évben gyakrabban fordul elő, hogy hagyatéki leltárra alapesetben is 3-4 hónapot is várni kell. Ez az idő az ünnepek alatt még tovább nőhet, viszont a pandémia óta nem csak ünnepek esetén fordulnak elő őrületes csúszások: feltehetőleg még mindig torlódnak az ügyek a covid idején megnövekedett halálesetek miatt.

Címkék:
önkormányzat, ügyintézés, szünet, közigazgatás, ünnepek, ügyelet, idő, ügyfélszolgálat, halálozás, halott, szolgáltatások,