Fontos döntés jöhet hamarosan az alapkamatról: erre kell felkészülni 2023-ban

MTI2022. december 24. 14:02

Az Európai Központi Banknak készen kell állnia arra, hogy, akár a várakozásoknál nagyobb mértékben is tovább emelje az irányadó kamatot, ha az infláció csökkentéséhez erre van szükség - jelentette ki Isabel Schnabel, az EKB döntéshozója.

Az EKB a múlt héten sorban a negyedik alkalommal emelte meg a kamatlábakat, és a döntés indoklásában további emelésekre tett utalást. A piacok ennek alapján az EKB által a bankbetétekre fizetett, jelenleg 2,0 százalékos kamatlábat jövőre 3,4 százalékon árazták be befektetési döntéseikbe, szemben a múlt heti döntés előtti 2,75 százalékkal.

"Hogy kell-e ennél magasabbra mennünk, az a jövőbeli inflációs kilátásoktól függ" - mondta Schnabel. Hozzátette, hogy az EKB a középtávú inflációs várakozásokra fog összpontosítani, nem pedig az aktuális értékekre, és jelenleg kevés kockázatot lát a hitelfelvételi költségek túlzott emelésére, mivel a reálkamatok még mindig nagyon alacsonyak.

Nemrég három olasz miniszter is bírálattal illette az EKB legutóbbi döntését, amely miatt az adóssággal terhelt Olaszország hitelfelvételi költségei jócskán megugrottak. Schnabel szerint az EKB-nak állnia kell az ilyen jellegű nyomást.

Egyre nagyobb ellenállásra számíthatunk, és ezt el kell tudnunk viselni. Pontosan ezért függetlenek a központi bankok

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 - mondta erről Isabel Schnabel.

Címkék:
infláció, hitelfelvétel, döntés, ekb, inflációs adat, európai központi bank, infláció mértéke,