2023-ban még nagyobb lehet az infláció, mint idén: csak lassul, de nem áll meg a drágulás

Pénzcentrum2022. december 17. 20:35

Hiába ígér jövő év végére egy számjegyű inflációt a kormány, a drágulás jövőre is megnehezíti a magyarok életét  – mondta az RTL Híradónak nyilatkozó gazdaságkutató. Mivel 2023 végén a mostani magas árakhoz viszonyítunk majd, a jövő évi inflációs számokat ehhez viszonyítva kell értelmezni. Ez éves szinten még mindig 20 százalék körüli inflációt jelenthet majd jövőre a szakértő szerint.

Magyarországon a legmagasabb az infláció az egész Európai Unióban az Eurostat adatai szerint: novemberben 23,1 százalék volt - a KSH 22,5 százalékot számolt. Az új adat több mint duplája az uniós átlagnak. Ebben pedig még benne sincs az üzemanyagárak jelentős emelkedése, hiszen a benzinárstop csak decemberben szűnt meg. Nagy Márton miniszter várakozásai szerint ez nagyjából 2,2-2,3 százalékot fog lökni a decemberi és a januári infláción, aki szerint az infláció 25-27 százalék körül tetőzhet a jövő év elején.

Molnár László gazdaságkutató a műsorban elmondta: a Nagy Márton által emlegetett bázishatás azt jelenti, hogy a mostani, már drasztikusan magas árakhoz viszonyítanak majd. Az áremelkedés tehát nem áll meg, csak az üteme lassul:

Jelenleg a népesség 13-14 százalékának lehetnek napi megélhetési gondjai, jövőre pedig még súlyosabb nyomor vár a szegényekre – mondta még Molnár László.

Címkék:
vásárlás, drágulás, infláció, gazdaság, közgazdász, nagy márton, árdrágulás,