Csak 22,5 százalék? A magyarok meglátása szerint már ezt is túlszárnyalta az infláció

Pénzcentrum2022. december 16. 09:31

A  KSH által mértnél jóval nagyobb léptékű drágulást érzékelnek az emberek – írta meg a Népszava a Publicus felmérése nyomán.

A felmérés során megkérdezettek kétharmada úgy látja, hogy 31 százaléknál is gyorsabb ütemben emelkedtek az árak. Minden tizedik ember pedig 26-30 százalék közötti drágulást érzékelt az elmúlt 12 hónapban. A KSH által novemberben mért 22,5 százalékos inflációt – 21-25 százalék közötti drágulást - viszont mindössze az emberek 5 százaléka tapasztalt.

A jövő évi drágulás mértékére vonatkozó elképzelések már alacsonyabbak. Ez jó hír, hiszen a magas inflációs várakozás önmagában is gerjeszti az áremelkedést. Jövőre összességében a megkérdezettek kevesebb mint harmada vár 31 százaléknál is gyorsabb drágulási ütemet.

A megkérdezettek 53 százaléka egyébként a kormány gazdaságpolitikáját teszi felelőssé az inflációért, csak kicsit több, mint ötödük keresi nagyobbrészt a háborúban és a szankciókban a pénzromlás okait. Emellett az összes megkérdezett 61 százaléka számolt be az életszínvonalának kisebb-nagyobb romlásáról.
 

Címkék:
kormány, drágulás, infláció, felmérés, válság, politika, árdrágulás, szankciók,