Megszületett a döntés: ez lesz a befagyasztott EU-s pénzek sorsa

Pénzcentrum2022. november 30. 12:26

Délben három uniós biztos tartott közös sajtótájékoztatót a magyar helyreállítási program és a felzárkóztatási pénzek témájában. A bejelentettek alapján Magyarországnak újabb feltételeket kell majd teljesítenie, hogy a 2021 és 2027 között járó összegből befagyasztott 7,5 milliárd euróhoz ( 3000 milliárd forint) hozzáférjen. A Helyreállítási Alap pénzeihez ellenben hozzáférhet hozzájuthat Magyarország. 

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára - jelentették be a déltől három uniós biztos részvételével tartott közös sajtótájékoztatón.

Azt is javasolja viszont a testület, hogy 7,5 milliárd eurónyi keretet függesszenek fel a felzárkóztatási forrásokból. A befagyasztott összegek felszabadításához Magyarországnak különböző feltételeket kell majd teljesítenie.

Valdis Dombrovskis bizottsági ügyvezető alelnök arról beszélt, 27 féle "szupermérföldkövet" kell megugrania a magyar kormánynak a helyreállítási program forrásainak lehívásához, míg a felzárkóztatási forrásokhoz 17 feltételt kell teljes körűen teljesítenie.

A 27 féle "szupermérföldkő" közül négy az igazságszolgáltatás megerősítésére vonatkozik - ezek messzire ható következményekkel járnak az igazságügyi rendszerben Didier Reynders igazságügyi biztos szerint. Magyarország a közlése szerint csak azután férhet hozzá a helyreállítási forrásokhoz, hogy többek között ezt a 4 mérföldkövet is teljesítette. Ez a négy lépés Reynders szerint igen jelentős lehet a  magyar igazságszolgáltatás függetlenségének erősítésében, emiatt nem fognak engedni belőle, a Bizottság a teljeskörű teljesítésüket várja el Magyarországtól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Johannes Hahn költségvetési biztos ezután arról beszélt, hogy a 17, a magyar kormányzat által tett vállalás, a két fél által nyáron rögzített vállalás teljesítése nem elég, ezért tartotta fent a Bizottság szeptemberi javaslatát, melyben rögzítették, hogy 7,5 milliárd eurónak megfelelő felzárkóztatási forrást függesztenek fel három Operatív Programban 65-65%-os arányban, ezen felül megtiltják a közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak, hogy uniós forráshoz jussanak a büdzséből, mindaddig,míg az összeférhetetlenségi kockázatokat végleg meg nem szünteti a kormány. A biztos hozzátette, a 17 vállalás teljesítésével Magyarország a jó irányba mozdult el, de szükséges további javulás és minden egyes vállalás teljesülése, mert maradtak még "gyengeségek és kockázatok".

Címkék:
kormány, támogatás, magyarország, eu, magyar, magyarok, milliárd, program, döntés, befagyasztás, eu támogatás,