Komoly változásokat sürget az ENSZ: a magyar önkormányzatokat is érinti

Pénzcentrum2022. november 30. 08:15

A szén-dioxid-kibocsátás és a globális hőmérséklet folyamatosan növekszik, a nemzeti kormányok pedig gyakran nem tudják teljesíteni az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásaikat. Sok esetben nem kínálnak konkrét pénzügyi és technikai megoldásokat sem a globális felmelegedés hatásainak csökkentésére, valamint annak visszafordíthatatlan veszteségeihez és káraihoz való alkalmazkodásra. z ENSZ most zárult egyiptomi klímacsúcsán (COP27) épp ezért kerültek fókuszba a regionális és helyi önkormányzatok éghajlat-politikai intézkedései, felvetve, hogy a szubnacionális szintű önkormányzatok (azaz a régiók, megyék, kerületek, városok és települések) vegyék át ebben a főszerepet - írja a HelloVidék.

A COP27 alkalmat kínált a résztvevőknek arra, hogy teljesítsék a Párizsi Megállapodás célkitűzéseinek teljesítésére vállalt kötelezettségeiket, felülvizsgálják az éghajlat-politikai törekvéseiket a nemzeti szinten meghatározott hozzájárulások frissítésével, valamint munkaprogramot hozzanak létre az éghajlatváltozás mérséklésével kapcsolatos ambiciózusabb célok érdekében. Sharm El-Sheikhben a felek az alkalmazkodásra vonatkozó globális cél meghatározásán is dolgoztak annak érdekében, hogy azt az úgynevezett „cselekvési menetrend” előterébe helyezzék.

A Régiók Európai Bizottsága a tavalyi Glasgow-i Klímaegyezmény „többszintű és együttműködési fellépés sürgős szükségességének” felismerésére építve és a nemzetközi hálózatokkal szorosan együttműködve támogatta a szubnacionális szintű önkormányzatok formális szerepét a globális éghajlat-irányításban. A laphoz eljuttatott közlemény szerint az idei COP27 jelmondataként az „Együtt a megvalósításért” szlogent fogalmazták meg, amelyben ideális lehetőséget látnak arra, hogy a városoknak és régióknak megadják azt a fajta elismerést, amelyet a globális felmelegedés elleni küzdelem kulcsszereplőiként megérdemelnek. A Régiók Európai Bizottsága az úgynevezett szubnacionális klímademokrácia fellendítésében vállalt szerepet. 

Ha sikeresek akarunk lenni a klímapolitikában, három összetevőre van szükségünk: finanszírozásra, jogszabályrar és a társadaloma. Döntő feladatunk a társadalom meggyőzése

- emelte ki Olgierd Geblewicz, a CoR képviselője, utalva a Polgármesterek Globális Szövetsége Többszintű Klíma Akciók Szövegkönyvére, aminek a második kiadását most, a COP27 ideje alatt adtak ki és amely a helyi és regionális önkormányzatok számára készült, hogy segítse a vidéket a többszintű kormányzási keretrendszer kialakításában zöld átállási folyamataikhoz.

Ha kíváncsi vagy a részletekre, olvasd el a teljes cikket a HelloVidék oldalán! KATT!

Címkék:
vidék, vállalat, vállakozás, globális, éghajlat, vállalkozók, vállalkozó, vállalatok, vállalkozások,