Itt az első becslés: ennyivel nőtt a magyar GDP szeptemberig, kezdődhet a visszaesés

Pénzcentrum2022. november 15. 09:10

Magyarország bruttó hazai terméke 2022 III. negyedévében a nyers adatok szerint 4,0%-kal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A növekedéshez a mezőgazdaság kivételével valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,4%-kal csökkent.

A III. negyedévben 4,0%-kal bővült a gazdaság teljesítménye

A gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 4,0, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,1%-kal növekedett az előző év azonos negyedévéhez mérten a KSH eddigi adatai szerint. A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások.

Az iparon belül különösen a közúti jármű gyártása, a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a szállítás, raktározás, valamint a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység bővülése volt jelentős.

A növekedést fékezte a mezőgazdaság jelentős visszaesése.

A III. negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva 0,4%-kal csökkent a gazdaság teljesítménye. 2022 I–III. negyedévében a gazdaság teljesítménye a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 6,1%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Címkék:
gazdaság, adatok, ipar, mezőgazdaság, agrárium, gdp, visszaesés, recesszió, gazdasági visszaesés, gazdasági növekedés, szektor, gdp-növekedés, gazdasági recesszió, szolgáltatások,