Kimondta az IMF: velünk maradhat az infláció, folytatódhat a kamatemelés

Pénzcentrum2022. november 14. 09:15

A globális hitelező szerint a G20-as csoport legtöbb gazdaságában tartós marad a magas infláció. A kamatemelések és a szigorúbb monteáris politika is velünk maradhat és durván belassulhat a gazdasági növekedés - írja az IMF a HVG által szemlézett jelentése. 

Még a múlt havi előrejelzésnél is borúsabbak a világgazdaság kilátásai – közölte vasárnap a Nemzetközi Valutaalap (IMF), hivatkozva a beszerzési menedzser indexekben (BMI) az elmúlt hónapokban tapasztalt folyamatos romlásra. A sötétebb kilátásokért a tartósan magas és széles körű infláció által kiváltott szigorított monetáris politikát, a gyenge kínai növekedési lendületet, valamint az Ukrajna elleni orosz invázió okozta folyamatos ellátási zavarokat és az élelmiszerellátás bizonytalanságát tartja felelősnek a nemzetközi szervezet. A globális hitelező a múlt hónapban 2,7 százalékra csökkentette a 2023-ra vonatkozó globális növekedési előrejelzését a korábbi 2,9 százalékos prognózisról.

A világgazdaság előtt álló kihívások hatalmasak, és a gyengülő gazdasági mutatók további nehézségeket tartogatnak” – írta a szervezet, hozzátéve, hogy a jelenlegi politikai környezet „szokatlanul bizonytalan” - írja a G20-ak vezetőinek indonéziai csúcstalálkozójára készített blogbejegyzésében az IMF.

Az európai energiaválság súlyosbodása erősen károsítaná a növekedést és növelné az inflációt, míg a tartósan magas infláció a vártnál nagyobb mértékű szakpolitikai kamatemelésre és a globális pénzügyi feltételek további szigorítására késztethet. Ez pedig „a sérülékeny gazdaságok számára az államadósság-válság növekvő kockázatát” jelentené - írják.

Címkék:
hitel, infláció, gazdaság, nemzetközi, globális, kamatemelés, világgazdaság, imf, infláció mértéke,