Hatalmas leépítés várható a magyar multinál: több százan fogják elveszíteni az állásukat

Pénzcentrum2022. november 8. 16:17

A hétfőn elutasított csődegyezségi ajánlat miatt felszámolási eljárás indul  a Tungsramnál, a társaság azonban folytatja a gyártást, de bejelentette 750 ember csoportos létszámleépítését - tájékoztatta a cég az MTI-t.

A tavasszal elrendelt csődeljárásban meghatározott hat hónapos határidő november közepén fog lejárni, azonban hétfőn az EXIM Bank elutasította a Tungsram másodszori csődegyezségi ajánlatát. Ezzel pedig megkezdődik a cég felszámolása, amit a bíróság rendelt el. A vállalat a felszámolás alatt is tovább folytathatja a működését, azonban ma 750 ember csoportos elbocsátását jelentették be az illetékes kormányhivataloknál.

A Tungsram képviselői és a jelen lévő hitelezők is "megdöbbenve fogadták", hogy az EXIM Bank nemmel szavazott, és így "lehetetlenné tette a csődegyezség létrejöttét" a hétfői, második csődegyezségi tárgyaláson, amelyen a vállalat átdolgozott csődegyezségi javaslatot nyújtott be. Az EXIM Bank igen szavazata nélkül érvényes egyezség nem jöhetett létre, annak ellenére, hogy az első csődegyezségi tárgyaláson a nem biztosított hitelezők többsége megszavazta a Tungsram törlesztési javaslatát – írta a cég közleményében.

Kiemelték, hogy a jogi osztály továbbra is azon dolgozik, hogy a szükséges dokumentumokat eljuttassa a bírósághoz, ahol felszámolóbiztost jelölnek ki, akinek feladata többek között a vállalat vagyonának értékesítése. A Tungsram menedzsmentje teljes mértékben együtt kíván működni a felszámolóbiztossal is, addig a csődeljárás során kijelölt vagyonfelügyelő felügyelete alatt működik a cég.

A vállalat célja továbbra is az, hogy egyezséget sikerüljön kötni a hitelezőkkel és kilábaljon a felszámolásból. A Tungsram szándékai szerint tovább folytatja működését, megrendeléseket vesz fel vevőitől és fizeti azokat a beszállítókat, amelyek az értékesítéshez szükséges anyagokat, szolgáltatásokat nyújtják.

Címkék:
vállalkozás, cég, bank, csőd, elbocsátás, vállalat, csődtörvény, tungsram, elbocsátások,