Hiába erősödött meg a forint: mégsem érdemes a párnahuzatban tartani

Pénzcentrum2022. október 18. 10:47

Móró Tamás, vezető stratéga szerint kénytelenek vagyunk hozzászokni ahhoz, hogy ingadozik a magyar forint, aminek két oka van: az egyik a magyar kamatszint, ami elmondása szerint már a világon a legmagasabb, a másik, hogy a földgáz ára elkezdett esni a világpiacon – számolt be az RTL Reggeli.

Móró Tamás stratéga elmondása alapján hozzá kell szoknunk, hogy a forint folyamatosan ingadozik. Ennek számos oka van a szakértő szerint ennek számtalan oka van, de a két legfontosabb a hazai kamatszint, ami a legmagasabb a világon jelenleg, illetve az, hogy a földgáz ára elkezdett esni a világpiacon. Az augusztusi 300 dollárról ugyanis ennek az ára leesett 120-140 dollár környékére mostanra, így kevesebb deviza kell hazánknak a földgázvásárláshoz. Tehát jobb a deviza mérlegünk, ami segíti a forintot.

A földgáz árának csökkenésében szerepet játszik, hogy egész Európában meleg az október, másrészről pedig nagyon sok import érkezett, miután mindenki félt, hogy elfogy a földgáz és emiatt hamar feltöltötték a tárolókat az országok. Emellett az is szerepet játszik a piaci ár csökkenésében, hogy elindult a helyettesítés: elkezdték több iparágban a diesel olajat felhasználni.

Nagyon sok múlik a földgázárakon: Magyarország számára ez egy döntő fontosságú kérdés, merthogy egyébként a külkereskedelmi mérlegünk az pozitív lenne. Tehát több devizáért adunk el terméket, mint amennyiért importálunk, de a földgáz ezt a mérleget mínuszba taszította

– magyarázta Móró Tamás, aki szerint a legrosszabb az, ha otthon forintban tartjuk a pénzünket, annak ellenére is, hogy szerinte nem olyan rossz a forint jövője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
forint, deviza, magyar, földgáz, forintbankjegy, forintgyengülés, forintárfolyam, forint gyengülés, forint árfolyam, földgáz ára,