Óriási bajban a segítő civil szervezetek: rengetegen csődölhetnek be a rezsi miatt

Pénzcentrum2022. szeptember 28. 09:32

Az elmúlt hónapok kormányzati intézkedései nagyon nehéz helyzetbe hozták a civil szervezeteket. Július óta a cégekhez hasonlóan csak a magasabb, piaci áron tankolhatnak. A rezsicsökkentés részleges eltörlése pedig az egekbe emelte a közüzemi számláit azoknak alapítványoknak és egyesületeknek, amik valamilyen intézményt is fenntartanak: például ellátóhelyet, rendelőt, menhelyet vagy tanodát.

Sok civil szervezet közfeladatot lát el, vagyis olyasmivel foglalkozik, ami az állam, vagy az önkormányzat dolga volna. Cserébe általában úgynevezett normatívát kapnak, de sok olyan civil szervezet is van, amely állami támogatás nélkül működik. A normatíva többnyire csak a költségek töredékét fedezi, a többit adományokból és pályázatokon kell összeszedni. A rezsiemelés és a drágább üzemanyag ezért lehetetlen helyzetbe hozza a szervezeteket.

Az RTL megkeresésére a Belügyminisztérium azt írta, októbertől pályázatokat kezdenek kiírni, hogy a nyertes civilek segítséget kapjanak a számláik kifizetéséhez és a működési költségeik fedezéséhez. Azt nem tudni, hogy erre mennyi pénz lesz, és mikortól. Pedig sok szervezet már most a csőd szélén van a megnövekedett rezsi miatt.

Az eddig közel 1,5 millió forintos áramdíj 3 millió forintra emelkedik januártól. A 3,5 milliós gázszámla pedig közel 28 millióra

– mondta meg a pontos számokat Nagy Zoltán, a Menedékház Alapítvány szakmai igazgatója a jegyzeteiből. Azaz a villanyszámlájuk a duplájára, a gázszámlájuk pedig majdnem a nyolcszorosára nő. De ezzel nincs vége: kaptak egy nagyobb számlát, amit szeptember végéig előre be kell fizetniük, mert a szolgáltató attól tart, hogy tartozást fognak felhalmozni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egy 28 és fél milliós összeg. Ezt jelen pillanatban önerőből már nem tudjuk befizetni

- tette hozzá.Nagy Zoltán szerint ekkora rezsiemelést képtelenség kigazdálkodni. A fűtésen amúgy se nagyon spórolhatnak, mert ahol kisgyerekeket látnak el, ott kötelező meleget biztosítani. Más szervezeteket is nehezen érint az áremelés, a civil szervezetek, és a menhelyek sem tudják a megemelkedett költségeket kigazdálkodni. A rezsi és az árak elszabadulása a menhelyet azért is sújtja, mert az emberek spórolnak, és egyre többen szabadulnának a kedvencüktől.

Címkék:
fűtés, rezsi, áram, rezsicsökkentés, rtl klub, rtl, rezsidíj, rezsiemelés,