Új bankjegyet vezetnek be Magyarországon? Tisztul a kép, megszólalt az MNB

Pénzcentrum2022. szeptember 20. 08:35

Egyelőre nem tervezi a Magyar Nemzeti Bank, hogy bevezesse az 50 ezer forintos bankjegyet. Azzal indokolnak, hogy az elektronikus fizetés már rendkívül elterjedt.

Bár a rekordméretű infláció indokolttá tehetné, a Magyar Nemzeti Bank egyelőre biztosan nem tervezi, hogy bevezesse az 50 ezer forintos bankjegyet - írja a 24.hu. A jegybank azzal indokolta, hogy napjainkra annyira elterjedtté váltak az elektronikus fizetési szolgáltatásoka, hogy indokolatlan a bankjegyállomány frissítése - pedig a jegybankok ezt időről időre megteszik.

A jelenleg forgalomban lévő legmagasabb címletű bankjegy, a húszezres bankó már több mint 20 éve, 2001-ben jeelnt meg a készpénzforgalomban. Amikor ezt bevezették, akkor már 70 százalékos volt a GDP növekedése az előző frissítés (a tízezres bankjegy bevezetése) óta, valamint az infláció is rendkívül magas volt - vagyis a gazdasági helyzet több ponton is hasonlatos volt a maihoz. Ennek ellenére a jegybank azzal érvel, hogy azok, akik a medián keresetet (271 ezer forint) készpénzben kapják kézhez, keveset látnának az új címletből - ha az valóban az 50 ezres bankó lenne.

Címkék:
pénz, készpénz, jegybank, bank, bankjegy, infláció, elektronikus, tízezres, húszezres,