Itt az MNB bejelentése: döntöttek az irányadó kamatról

Pénzcentrum2022. augusztus 18. 09:25

Változatlanul 10,75% lesz az irányadó kamat az egyhetes betéti tendereknél - erről döntött a jegybank monetáris tanácsa csütörtökön délelőtt, írja a Portfolio. A jegybank tehát nem reagálta le az utóbbi napok komoly forintgyengüléseit, marad minden ezen a szinten.

A múlt hetivel megegyező, 10,75%-os kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét az MNB, vagyis nem változik az irányadó kamat, továbbra is megegyezik az alapkamat szintjével. Az MNB Legutóbb július végén döntött a kamatszintek emelkedéséről. Mint a Portfolio cikkében kiemeli, alapesetben nem is lehetett ma változatatásra számítani, a hét elején azonban újra komoly mértékben gyengülni kezdett a forint, ami már indokolta volna. A jegybank azonban nem így döntött.

A szigorítási ciklus azonban még ennek a hónapnak a végén folytatódhat, mert a monetáris tanács augusztus 30-án dönt legközelebb az irányadó kamatokról. A szakemberek véleménye szerint a tetőzéstől még messze vagyunk, az csak az ősszel következhet be, addig pedig nem elképzelhetetlen a 13-14 százalékos irányadó kamatszint sem. Ez a 10,75%-os érték egyébként a legmagasabb a régióban: a lengyeleknél 6,5, a cseheknél 7 százalékos az irányadó ráta.

 

Címkék:
mnb, jegybank, forint, kamat, kamatemelés, átlagkamat, banki kamatok, mnb kamatdöntés,