Jó hír a nyugdíjasoknak: ilyen GDP-növekedés mellett ősszel sem marad el a nyugdíjprémium?

Pénzcentrum2022. augusztus 17. 09:03

Magyarország bruttó hazai terméke 2022 II. negyedévében 6,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adat megegyezett. A növekedéshez a mezőgazdaság kivételével valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 1,1%-kal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A KSH friss adatai szerint a gazdaság teljesítménye – a nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt – 6,5%-kal növekedett az előző év azonos negyedévéhez mérten.

A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen az élelmiszer- és italgyártás, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős. A növekedést fékezte a mezőgazdaság jelentős visszaesése.

A II. negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva 1,1%-kal nőtt a gazdaság teljesítménye. 2022 I. félévében a gazdaság teljesítménye 7,3%-kal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Jó hír a nyugdíjasoknak?

A nyugdíjprémium számításáról az 1997-es tb-törvény rendelkezik, amely szerint amennyiben az adott évi GDP várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, valamint a költségvetési egyenleg tartható, akkor a nyugdíjasokat prémium illeti meg. Ezt pedig úgy számolják ki, hogy összeszorozzák a 3,5 százalék feletti részt és a novemberben esedékes nyugdíj 25 százalékát (de maximum 20 ezer forintot!). Emiatt a maximálás miatt a legtöbb nyugdíjas hasonló összegre számíthat, csak a kevés nyugdíjat kapók kapnak kevesebbet.

Bár tavaly egységesen 80 ezer forintot osztottak ki az időseknek, viszont 2021 kivételes év volt, amikor 7,1 százalékkal nőtt a GDP. Igaz, akkor a viszonyítási alap a járvány sújtotta 2020-as év volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha tehát 7,3 százalékos maradna az idei GDP-növekedés, akkor 3,8-del kell megszorozni a nyugdíj negyedét, vagy maximum 20 ezer forintot. Tehát az idei prémium maximum 76 ezer forint lehetne. Sajnos azonban valószínű, hogy a kedvezőtleg gazdasági folyamatok hatására az idei első féléves GDP-növekedést nem lehet majd tartani a második negyedévben.

Mindenesetre 3,5 százalék feletti növekedés esetén elviekben jár a prémium ígyis-úgyis, az összeg viszont még kérdéses. Tavaly október 1-jén jelentette be Orbán Viktor, mennyi lesz a prémium összege.

Címkék:
nyugdij, prémium, gazdaság, növekedés, gdp, nyugdíjprémium, gdp növekedés,