Egyre kevesebbet ér a magyarok pénze: csúnyán megüti a családokat az infláció

Pénzcentrum2022. augusztus 8. 10:47

Júniusban 11,7 százalékos éves áremelkedési ütemet mért a KSH, a Portfolió elemzői felmérése szerint pedig júliusban ez a szám 13 százalékra is ugorhat. De az év végére vonatkozó várakozások se túl fényesek: 16,5 százalékra várja a piac a decemberi árindexet.

A júliusi infláción még nem látszik az augusztus 1-én érvénybe lépett rezsidrágulás, de ennek ellenére is több tényező van, ami az árak gyorsuló ütemű emelkedéséhez vezet. Ilyen többek között a forint gyengülése, a különadók másodkörös, árakba beépülő hatása, a jövedékadó-emelés.

Az MNB még korábban úgy nyilatkozott, hogy 13-14 százalékos lehet a júliusi infláció, a 13 százalékos elemzői várakozás pedig ennek a sávnak az alján található. Az egy százalékpont feletti gyorsulás egy hónap alatt pedig erős bizonyíték az infláció erősödésére.

Júliusban még nem lesznek érezhetőek a bejelentett rezsiemelő intézkedések, viszont az extraprofitadó másodkörös hatásai igen. Továbbra is keresleti nyomást okoz az átlag feletti béremelés sok szektorban, illetve a hónap első felében történelmi mélypontra gyengülő forintárfolyam felfelé mutató kockázatokat jelent a vállalatok júliusi és augusztusi árazási döntéseinél

– mondta Kiss Péter, az Amundi elemzője. Halász Ágnes, az Unicredit közgazdásza pedig ennél is borúlátóbb. Szerinte az egyre erősödő drágulási hullám mára szinte minden terméket és szolgáltatást utolért. A forintgyengülésének hatására vélhetően gyors áttételekkel érvényesül a hónap folyamán, főként az importált élelmiszerek és iparcikkek körében, míg a piaci szolgáltatások áremelkedését a szabadidős szolgáltatásokkal kapcsolatos kereslet élénkülése is gyorsíthatta.

Címkék:
forint, infláció, július, elemzők, inflációs adat, forint gyengülés, infláció mértéke,