Nagyon megjárta, akinek túlfogyasztása lesz: Európa legdrágább gázát fogjuk fizetni

Pénzcentrum2022. július 29. 11:02

Európa legdrágább gázát kell majd fizetniük augusztustól azoknak a magyaroknak, akik a meghatározott átlagnál többet fogyasztanak. Míg Magyarországon 747 forint lesz a földgáz köbmétere, addig Németországban a jelenlegi árfolyammal számolva 550 forint – számolt be a VálaszOnline.

Felsmann Balázs, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont főmunkatársa arról beszélt, hogy augusztustól hazánkban kell majd messze a legmagasabb gázárat fizetni: míg németországban 550 forint körül mozog a földgáz köbméterenként, az átlagárnál többet fogyasztó magyaroknak már 747 forintot kell fizetniük ugyanezért.

A szakértő szerint pedig óriási lehet a baj, mert különben nem kéthetes átfutással jött volna ki a szabályozás.

Külön meglepő, hogy a rezsicsökkentésből kieső, 10 főnél többet foglalkoztató vállalkozások számára meghirdetett ár alacsonyabb, mint a lakossággal – az átlagfogyasztás fölött – fizetendő 748 forint/köbméter. Ez most Európában a legmagasabb gázár – a berlini 550 forint körül van. Ez azért is meglepő, mert nincs rákészülési idő

– vélekedett Felsmann Balázs, aki hozzátette, hogy az új építésű családi házakban, vagy a Kádár-kockákban élők nem fognak tudni két hét alatt megoldást találni.

Címkék:
gáz, rezsi, forint, európa, rezsicsökkentés, gázár, földgáz, legdrágább, lakossági gázár, gázárak,