Zsiday Viktor: kegyetlen válság jöhet, az ország nem tudja fizetni az energiaszámlát

Pénzcentrum2022. július 21. 09:03

Helyes döntésnek tartja Zsiday Viktor, hogy az utolsó pillanatban elrántották a kormányt a rezsicsökkentés kapcsán. Mint a befektetési tanácsadó írta, a benzinárstopot is meg kellene szüntetni, mert az ország "nem bírja fizetni az energiaszámlát". A szakember szerint a rövidtávú válság mellett az is probléma, hogy egyelőre nem látni, miből fog növekedni a magyar gazdaság a következő években.

Amikor a döntéshozók bepánikolnak, a piaci szereplők kezdhetnek megnyugodni – írta blogján Zsiday Viktor befektetési tanácsadó.

Szerinte a magyar gazdaság túlpörgetett állapotból satufékkel érkezik az aktuális válságba, az pedig, hogy a rezsicsökkentéshez is hozzányúl a kormány, jól mutatja, hogy mekkora a baj. Ugyanakkor megnyugtatónak tartja, hogy az utolsó pillanatban mégis félrerántják a kormányt.

A rezsicsökkentéssel nem csupán az a gond, hogy hatalmas terhet ró a költségvetésre, hanem az is, hogy az alacsony árak miatt nincs alkalmazkodás, nem csökken a fogyasztás, ami pedig életbevágó lenne, amikor az a tét, hogy télen lesz-e egyáltalán elég gáz. Ráadásul az országnak alig van devizája a gázszámla kifizetésére. Ezért is kell megegyezni az Európai Unióval, hogy elinduljon a deviza áramlása

- írta a szakember. Zsiday szerint mielőbb meg kellene szüntetni a benzinárstopot is, mert itt sem alkalmazkodik a fogyasztás a piaci helyzethez, és ennek is nagy a devizaigénye.

A rövidtávú válságon túl azonban van egy nagyobb problémája a magyar gazdaságnak a szakember szerint: nem nagyon látni, hogy a következő években miből lesz növekedés.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az elmúlt 10 évben 32%-kal (éves kb. 2,8%) nőtt a GDP Magyarországon, de eközben a foglalkoztatottak száma 19%-kal nőtt (ami egyébként önmagában örömteli hír, de a folyamat nem fenntartható, mert elfogyott a munkaerő). Ez a két szám azt jelenti, hogy az egy főre jutó termelés (a munkaerő termelékenysége) kb. 11%-kal nőtt (éves kb. 1%)

- sorolta. Ráadásul, tette hozzá, a munkaerőtartalékok kimerültek, tehát onnan további növekedés nem várható, a termelékenység-növekedés alacsony üteme pedig csak komoly oktatási fejlesztéssel, és csak hosszabb távon lenne orvosolható. Ráadásul a következő időszakban a kormányzat egyre nagyobb kamatkiadásokkal szembesül, ami miatt minden évben kicsit meg kell szorítani a költségvetést, ami automatikusan lassítja a gazdaságot – és az energiaárak sem a régi szintjükön fognak majd stabilizálódni, hanem várhatóan feljebb, ami szintén nehézség az energiaimportőri szerepben lévő gazdaságunk számára.

 Így mindezekből maximum az éves 1-2%-os növekedés jön ki (optimista hozzáállással) a következő évekre. Az első válságot kezelni látszik a kormányzat – remélhetően sikerrel, de a következő évek valószínűleg a lassú növekedés és további nehézségek jegyében fognak telni

- zárta Zsiday.

Címkék:
rezsicsökkentés, gazdaság, munkaerő, válság, fogyasztás, növekedés, gdp, gazdasági válság, zsiday viktor, gdp növekedés, rezsiemelés,