Jöhet az euró bevezetése Horvátországban: jóváhagyta az Európai Parlament

Pénzcentrum2022. július 5. 13:29

A Parlament 539 szavazattal, 45 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett fogadta el Siegfried Mureșan (EPP, Románia) képviselő jelentését, amely szerint Horvátország teljesíti az euró jövő év eleji bevezetésének összes feltételét. A jelentés megjegyzi, hogy Horvátország annak ellenére áll továbbra is készen az euró bevezetésére, hogy közben a világ átesett a Covid19 sokkján, az infláció felerősödött, Oroszország pedig megtámadta Ukrajnát - közölte az Európai Parlament.

A horvátországi árak szintje az euróövezethez való csatlakozáskor már nagyobb mértékben hasonlít a többi eurózóna-tagéhoz, mint más tagállamoké a saját csatlakozásuk idején. Ennek ellenére a Parlament folyamatos erőfeszítést vár a horvát kormánytól annak érdekében, hogy a további árkonvergencia fenntartható módon valósuljon meg, és hogy az euró bevezetése ne vezessen mesterséges áremelkedéshez. A Parlament álláspontját továbbítják a horvát euróbevezetés véglegesítéséről döntő eurózóna-tagoknak.

Margarida Marques (S&D, Portugália), a parlamenti euró-munkacsoport elnöke szerint a "horvát euróbevezetés jól illusztrálja, hogy az egységes valuta olyan inspiráló és szilárd projekt, amely nagyobb fokú biztonságot és stabilitást biztosít a polgárok számára."

 

Címkék:
euró, európa, horvátország, parlament, euró bevezetés, eurózóna,