Itt vannak a legfrissebb adatok: így teljesít most a magyar ipar a háború árnyékában

Pénzcentrum2022. június 14. 20:32

2022 áprilisában az ipari termelés volumene 3,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,7%-kal emelkedett. A feldolgozóipari alágak többségében éves összehasonlításban bővülést mértünk, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás számottevően csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. márciusinál 1,6%-kal kisebb volt.

2022. áprilisban az ipari termelés volumene 3,1%-kal bővült az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt áprilisi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban az előző hónaphoz képest 1,6%-kal csökkent.

Az ipari export volumene 3,8%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 28%-át képviselő járműgyártás kivitele 8,5, a 13%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 1,2%-kal csökkent. Az ipar belföldi értékesítése 13,3, a feldolgozóiparé 7,0%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (95%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 2,8, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 6,3%-kal bővült, ellenben a csekély súlyú bányászaté 3,9%-kal csökkent 2021 áprilisához viszonyítva. A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 21%-át képviselő járműgyártás 7,1%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, elsősorban félvezetőhiány, illetve egyéb anyagellátási problémák miatt. A közúti gépjármű gyártása 6,2, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 8,5%-  kal csökkent.

A feldolgozóipari termelés 10%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,9%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 15,5%-kal visszaesett, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 5,4%-kal bővült. A feldolgozóiparból 12%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 11,9%-kal emelkedett, mindkét értékesítési irányban növekedést mértünk. A legnagyobb súlyt (22%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 1,8%-kal, a legerőteljesebben pedig, 62%-kal a második legjelentősebb alágazat, a növényi, állati olaj gyártása nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Mindössze két alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártásáé 10,7, a pékáru, tésztafélék gyártásáé 0,2%-kal.

A legnagyobb mértékben, 23%-kal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, száraz elem gyártása 59, a villamos motor, áramfejlesztő, áramelosztó, -szabályozó készüléké 10,9%-kal nőtt. A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 1,7%-kal csökkent, ugyanakkor a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 2,1%-kal bővült az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2021 februárja óta folyamatosan emelkedik a kibocsátás a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban: áprilisban a termelés volumene 18,6%-kal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét, főleg a belföldi értékesítés jelentős felfutása miatt, ugyanakkor a kivitele jelentősen visszaesett. A legnagyobb mértékben, 8,5%-kal a gyógyszergyártás csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a külpiaci és a hazai eladások egyaránt bekövetkezett visszaesése miatt.

Az ipari termelés három régióban csökkent, a leginkább, 10,6%-kal Nyugat-Dunántúlon. A többi régióban 2,4 és 12,9% közötti volumennövekedést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Budapesten. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 9,9%-kal nagyobb volt a 2021. áprilisinál. Az új belföldi rendelések 7,6, az új exportrendelések 10,4%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány április végén 28%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

2021. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 4,9%-kal nőtt. Az összes értékesítés 60%-át adó külpiaci eladások volumene 2,8, a 40%-ot képviselő hazai értékesítésé 9,3%-kal emelkedett. Az ipari termelés a régiók közül csak Dél-Dunántúlon (0,9%-kal) és Nyugat-Dunántúlon (7,9%-kal) csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben, 14,3%-kal Pest régióban bővült a volumen, a többiben 2,2 és 10,0% között.

Címkék:
emelkedés, termék, gyártás, ipar, termelés,