Vészjósló bejelentést tett az MNB: áprilisban túlléphette a 10 százalékot az infláció

Pénzcentrum2022. május 31. 15:38

A nemzetközi szinten növekvő bizonytalanság, a fundamentális inflációs kockázatok, valamint az inflációs cél fenntartható elérésének célja az alapkamat-emelési ciklus fokozatos folytatását teszi szükségessé - közölte Virág Barnabás MNB-alelnök a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón kedd délután.

Az MNB testülete keddi ülésén az előző hónapi döntéshez képest feleakkora mértékben, 50 bázisponttal, 5,90 százalékra emelte az alapkamatot, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is. Az indoklásban megerősítették: a monetáris tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.

A bejelentés után Virág Barnabás tartott sajtótájékoztató. Az MNB alelnöke ezen arról beszélt, Áprilisig azt lehetett látni, hogy a szokásosnál nagyob átárazások votlak, amelyek felét az élelmiszerek magyarázták, a költségoldali hatások gyorsan épülnek be a fogyasztói árakba, és májusban arra lehet számítani, hogy 10,5% is lehet az infláció. A magyar gazdaság növekedési képessége erős, az év egészében a gazdasági növekedés az európai élmezőnyben teljesíthet. Az orosz-ukrán háború ugyanakkor nagy kockázatokat jelent - tette hozzá az alelnök.

Az egyhetes betéti kamatráta emelése csütörtökön történik majd, és a korábbi ütemeben zajlik majd a kamatemelés. Ez megfelel a korábbi ütemnek - mondta Virág Barnabás. Ez a gyakorlatban 30 bázispontos emelést takar.

A 100 bázispontos emelések elengedhetetlenek voltak, most az a cél, hogy az inflációs célt elérni hivatott optimális kamatszintet elérjük, ettől azonban még messze vagyunk - mondta az alelnök. A következőkben 50 bázisponttal fogjuk emelni az alapkamatot, miközben fennmarad a 30 bázispontos emelés az egyhetes betétnél. A két kamatszint összeérése valamikor az év második felében fog összeérni, és a korábban előrevetítettnél tovább fognak fennmaradni a szigorú monetáris kondíciók - folytatta

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Júniusban az egyhetes betéti ráta már meg fogja haladni a 7%-os szintet, a cél az, hogy az alapkamat fokozatosan felzárkózzon az egyhetes betéti rátához. Látva az inflációs közeget, a szigorítást belátható időn belül folytatni kell - mondta Virág Barnabás. A jegybank addig folytatja a kamatemelést, amíg szükséges - erősítette meg a jegybank alelnöke.

Címkék:
mnb, betét, infláció, virág, cél, inflációs adat, infláció mértéke,