KSH: 8,2 százalékkal bővült a magyar gazdaság teljesítménye az első negyedévben

Pénzcentrum2022. május 17. 09:44

Magyarország bruttó hazai terméke a KSH adatai szerint 2022 I. negyedévében a nyers adatok szerint 8,2, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 8,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 2,1 százalékkal emelkedett.

A Központi Statisztikai Hivatal most közölt adatai szerint az első negyedévben 2,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest. A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, de leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások.

Az iparon belül különösen az élelmiszer- és italgyártás, a kőolaj-feldolgozás, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a kereskedelem, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős.

Ez azt jelenti, hogy hazánk gazdaságának a teljesítménye a nyers adatok szerint 8,2, a szezonálos és naptárhatással korrigált adatok szerint pedig 8 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. A jövőre kivetített dinamikára építő, az amerikai tájékoztatási gyakorlatban régóta közölt úgynevezett évesített index 8,6 százalékos növekedést jelez az I. negyedévben. Az évesített index azt mutatja meg, hogy mekkora lenne az éves változás, ha az aktuális negyedéves – az előző negyedévhez viszonyított – volumenváltozás négy negyedévig folytatódna.

Címkék:
ksh, gazdaság, gdp, gazdasági növekedés, magyarország egy főre jutó gdp, bruttó hazai termék, szolgáltatások,