Komoly intézkedést jelentett be Orbán Viktor: jegybanki beavatkozás jön az infláció ellen

Pénzcentrum2022. május 16. 15:52

Először megszelídítik, aztán megállítják az inflációt - mondta Orbán Viktor a parlamentben. A kormányfő arról beszélt, óvatos de határozott árszabályozó intézkedések lesznek.

Hétfőn az Országgyűlés miniszterelnökké választotta Orbán Viktor. A kormányfő beszédében többek között azt mondta, hogy az energiaválságok korában azok az országok lesznek biztonságban, akik képesek lesznek előállítani a saját energiájukat. Az új paksi blokkok és a napenergia ezért nemzetbiztonsági fontosságúak lesznek.

Mint mondta, a beszállítói forrásokat pótolni kell, a balkáni államokkal kiépített gázvezeték szerinte képes lehet kiváltani az ukrajnai vezetéket.

Orbán arról beszélt, először megszelidítik, aztán megállítják az inflációt: a jegybankkal együtt be fognak avatkozni. Mint kifejtette, általában nem szereti a direkt beavatkozást a piacba, de az ilyen esetekben ez szükséges: óvatos, de határozott árszabályozó intézkedések lesznek - tette hozzá. Ezek már ősszel érezhetőek lesznek az inflációs adatokban, év végére pedig tartósan elviselhető inflációs szint lehet.

Címlapkép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán, MTI/MTVA 

Címkék:
mnb, jegybank, Orbán, infláció, parlament, orbán viktor, intézkedések, árstop, ársapka,