Kegyetlen, ami a magyar földekkel történik: a jövő a tét, nem lehet tovább várni

Pénzcentrum2022. május 11. 08:15

A mai nagyüzemi mezőgazdasági gyakorlat nem nevezhető talajbarátnak, hisz a terméskényszer sokszor felülírja a talaj minőségének a megőrzését, a biodiverzitás fenntartását. Hosszú távon mégis az az érdekünk, hogy megóvjuk a termőföldjeinket - írja a HelloVidék.

A biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség képezi az alapját azoknak az ökoszisztéma-szolgáltatásoknak, amelyek kritikusan hozzájárulnak az emberi jóléthez, a Föld jólétének biztosításához. A biológiai sokféleség elengedhetetlen főbb szükségleteink kielégítéséhez. Biztosítja számunkra az oxigént, a tiszta vizet, a jó minőségű termőtalajt, az élelmet, a növények beporzását, a természetes alapú gyógyszereket vagy az egyes nyersanyagokat. A biológiai sokféleség, illetve ennek elősegítése támogat minket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a hozzá való alkalmazkodásban is.

A mezőgazdasági művelés módja közvetlenül hat a biodiverzitásra. Az intenzív mezőgazdasági művelés, a rétek gyakori kaszálása, a növényvédő szerek fokozott használata mind jelentős mértékben csökkentik a biológiai sokféleséget. Ezzel ellentétben az ökológiai gazdálkodás tekintettel van a biodiverzitásra. Az elmúlt évek során számos bizonyíték gyűlt össze az ökológiai gazdálkodás biodiverzitásra gyakorolt pozitív hatásairól.

A talajromlás veszélye aktuális a mai mezőgazdaságban

Ha bővebben is érdekel a téma, akkor olvasd el a HelloVidék teljes cikkét!

Címkék:
gazdálkodás, mezőgazdaság, ökológiai gazdálkodás, ökológia, ökológiai katasztrófa,