Az orosz-ukrán háború letarolta magyar bankszektort is: veszteséges az OTP, bizonytalanok a kilátások

Horváth Zsolt Benjámin2022. május 6. 10:09

Az orosz-ukrán háború, bár a bankcsoport működése az érintett országokban is stabil maradt, mára az OTP Bank teljesítményén is érezteti magát. A cégcsoport emiatt a vártnál rosszabb eredménnyel zárta az első negyedévet: 88,6 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt könyvelt el, szemben az előző negyedév 123,3 milliárd forintos eredményével, és az egy évvel korábbi 117,2 milliárd forintos negyedéves eredményével - ismertette az OTP csoport péntek reggeli sajtótájékoztatóján Bencsik László vezérigazgató-helyettes.

A bankcsoport működése 2022. február 24-ét követően is stabil maradt Ukrajnában és Oroszországban. Mindkét operációnál biztonságos a likviditási pozíció, a tőkemegfelelési szintek lényegesen meghaladják a helyi szabályozói minimumot. A hitelezési tevékenység óvatos. A csoport által korábban bejelentett albán és szlovén akvizíciókra várhatóan 2022 második negyedévében kerülhet sor.

A konszolidált adózás utáni eredmény az első negyedévben negatívba fordult a megnövekedett korrekciós tételek következtében. A korrigált adózás utáni eredmény 88,6 milliárd forint volt. Ez nyilván egy visszaesés a tavalyi év utolsó, illetve első negyedévéhez képest is (117,3, illetve 123,3 milliárdos eredménnyel zártak akkor) - ismertette Bencsik László vezérigazgató helyettes.

A csoport tőke- és likviditási helyzete rendkívül stabil: mind a tőkemegfelelési mutatók, mind a likviditási tartalékok meghaladták a szabályozói minimum elvárásokat. A likviditási mutató 224 százalékon, a nettó stabil finanszírozási mutató pedig 135 százalékon teljesített a szabályozói elvárást tekintve bázisnak - magyarázta Bencsik.

Az első negyedévben az orosz és az ukrán mellett a román és a montenegrói leánybank volt veszteséges. Ezt azonban részben egyensúlyozta, hogy a magyar, a bolgár és a horvát csoportok kiváló teljesítményt nyújtottak. A korrigált profit erősödött. A döntően a bolgár és horvát bankoktól kapott osztalék nélkül számolva az OTP Core 78,4 milliárd forintos veszteséget szenvedett el. - ismertette a vezérigazgató-helyettes.

Az OTP Core korrigált adózás utáni részeredménye 94 milliárd forint volt, a negyedéves korrekciós tételeket (-66 milliárd forint) figyelembe véve pedig 27,8 milliárd forint. Az eredményt a -főként külföldi leánybankoktól származó - 106 milliárd forintnyi osztalék javította. Enélkül 78,4 milliárdos veszteséggel zárt volna a cégcsoport.

A korrigált adózás utáni eredmény visszaesését leginkább a teljes kockázati költségek - 73 milliárd forintos volumene alakította. Ezen belül az orosz és ukrán leánybankoknál 33, illetve 49 milliárd forintos összegű kockázati költség került megképzésre. Enélkül a negyedéves kockázati költségek nagysága 9 milliárd forintos pluszban lett volna volna - összegezte Bencsik László.

A konszolidált nettó kamatmarzs 19 bázisponttal csökkent az előző negyedévhez képest. Nagyrészt a magyar, kisebb részt az orosz marzs szűkülése következtében. Az OTP Core marzsa 26 bázisponttal, a nettó kamateredmény pedig 4 milliárd forinttal  csökkent. Többek között azért, mert 2 milliárdos csökkenést könyvelhettek el a lakossági hitelek kamatbevételében 2021 negyedik negyedévéhez képest. A hitelek döntő hányada ( a lakáshitelek esetében 80 százalék, a fogyasztási hiteleknél 90 százalék) fix kamatozású, az összetétel hatás pedig csökkentette a kamatbevételt. Eközben a a változó kamatozású lakáshitelek törlesztő részletein nem nőttek a kamatplafonon túl - ismertette a lakossági hitelportfólió eredményeit a vezérigazgató-helyettes.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindemellett az OTP magyarországi csoporttagjai az elmúlt években nagy volumenű, 2022 első negyedévére több, mint 3700 milliárd forintnyi  magyar állampapírt vásároltak. Ennek jelentős része forintban denominált. A portfólió zöme lejáratig fix kamatozású, hozama kevesebb mint 2,9 százalék, ami jelentősen elmarad a jelenlegi referencia hozamtól - árulta el Bencsik.

A konszolidált ügyfélbevételek az előző negyedévhez képest 4 százalékkal, ezen belül Magyarországon 7 százalékkal emelkedtek, részben a már említett személyi adó visszatérítések hatására. Az első negyedévben az ukrán és orosz betétek egyaránt növekedtek. Az orosz és ukrán operációk esetében összességében a "vállalkozás folytatásának" elve érvényesül. Abban a nem várt esetben, ha egy szélsőségesen szcenárió alapján mindkét operáció leírásra kerülne a bruttó csoportközi finanszírozással együtt, a konszolidált CET1 hatás az ukrán operáció esetében 0, az orosz operáció esetében pedig 30 bázispont lenne. Az orosz kötvénykitettség számottevően csökkent a háború óta - ismertette a szomszédban zajló konfliktus kihatását az OTP vezérigazgató-helyettese.

Nagy a bizonytalanság Ukrajna miatt

A menedzsment a 2022-es évre vonatkozó várakozásaival kapcsolatban is a bizonytalanság dominál. Az orosz és az ukrán teljesítmények nélkül viszont a tavalyihoz hasonló pénzügyi mutatók várhatóak. Az árfolyamszűrt teljesítő hitelállomány organikus növekedése tehát ismét megközelítheti a 10 százalékot, a kamatmarzs stabilizálódhat és a működési hatékonyság is a 2021-es szinthez hasonló lehet. A hitelkockázati költség ráta a 2021-es szint közelében, amennyiben érdemben nem romlanak a makro várakozások. A korrigált jövedelmezőségi mutató  a 2021-es 18 százalék körüli szint körül lehet - tért át az év egészére vonatkozó várakozásokra Bencsik László.

A 2022 első negyedévében megképzett, igen jelentős hitelkockázati költséget követően az év hátralévő részében pozitív profit hozzájárulást várunk az orosz leánybanktól. Ukrajnában nehéz előre jelezni a működési környezet várható alakulását, emiatt a várakozásokat  nagyfokú bizonytalanság övezi. Az első negyedévben megvalósult kockázati költség képzés összhangban volt azon mikrogazdasági várakozásokkal, melyek szerint az ukrán gazdaság körülbelül 30 százalékkal visszaeshet, majd 2023-ban hasonló ütemben növekedhet. Ugyanakkor, ebben a szcenárióban is felmerülhetnek további jelentős kockázati költségek az idei évben, az esetleges Stage átsorolások függvényében - zárta ismertetőjét az OTP vezérigazgató-helyettese.

Címkék:
eredmény, lakáshitel, jelzáloghitel, otp, ukrajna, oroszország, ukrán, orosz, otp bank, fogyasztási hitelek, személyi hitel, hitelek, otp csoport, otp részvény osztalék, otp árfolyam, orosz gazdaság, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,